Blomsterkungen ska locka turister

Efter år av förberedelse var det så i helgen dags för invigningen av 300-årsminnet av Linnés födelse. I Växjö är man stolt över bygdens son och marknadsförarna ser honom som lite av en oslipad diamant.

Tommy Wahlberg Dramatörerna spred 1700-talsstämning.

Tommy Wahlberg Dramatörerna spred 1700-talsstämning.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-01-29 07:41
Med årets firande hoppas man nämligen få ett bra avstamp för att locka fler turister till trakten.
Tempot har varit högt inför söndagens invigning. Men dagen innan, då vi journalister guidas runt i Linnés födelsebygd, är det allra mesta klart. Dragkampen mellan Växjö och Uppsala, och vad som är landets Linnécentrum har lagts till handlingarna.

En riktig godbit
Kerstin Hallberg från södra Smålands turistråd suckar lite över lokala politiker som haft svårt att förstå vikten av Linné som en marknadsförare för trakten.
- Linné är en riktig godbit. Tänk att lille Kalle har gått omkring här. Det ska vi använda. Nu måste vi spinna på trädgårdsintresset. Det har vi inte tänkt så mycket på innan.
För att definitivt sätta ned foten mot uppnästa Uppsalabor säger hon:
- Vi har världsmonopol på Linnés barn- och ungdom. Det kan ingen ta i från oss.

Nyskapade kläder
Första stoppet på pressvisningen är komministerbostället i Råshult, där Linné föddes. Marita Jonsson tar emot i den ordniggjorda salen. Hon är projektledare för rekonstruktionen av miljön, och klädd i kläder nyskapade inför jubileet.
Salen där brasan värmer skönt har prytts med väggmålningar föreställande den storbladiga växten Acanthus. Själva eldprovet för födelseplatsen blir under jubileumsveckan i maj. 23 maj, dagen då det är exakt 300 år sedan Carl Linneus föddes, väntas extra många besökare.
- Då ska man också kunna titta på lustgården, en del av trädgården, som av växter är uppbyggd som ett middagsbord med åtta stolar. Denna har nu renoverats, säger Marita Jonson.

I trädgården som liten
Men några decimeter snö täcker ännu så länge såväl örtagård som närbelägna ängar och åkrar där familjen Linné hade sin utkomst. Även om familjen flyttade då Carl var två år, till följd av att pappan blev kyrkoherde i Stenbrohult några kilometer bort, påstås det att han redan som mycket liten följde med pappan ut i trädgården i Råshult.
Den som kommer i maj får också möjlighet att titta på floran i kulturreservatet. Här växer precis som för 300 år sedan granspira, svinrot och slåttergubbe vid foten av de hamlade träden. Renoveringen har sponsrats av Älmhults kommun nutida store entreprenör; Ingvar Kamprad.
- Redan nu har vi lika många grupper bokade i slutet av januari som vi brukar få under helt år, säger Inger Arvidsson, guide vid Råshult.

Leende landskap
Hon kommer ursprungligen från Märsta men är förtjust i det småländska landskapet.
- Här är så vackert. Detta är ett otroligt leende landskap, rent av pastoralt. Helt säkert påverkade det Carl von Linné för resten av hans liv att växa upp i den här vackra trakten, säger hon.
Linnékännaren och guiden Torbjörn Lindell berättar stolt att han innehar den lektorstjänst vid Katedralskolan i Växjö som Linnés favoritlärare Rothman, hade. Linné tillbringade elva år i år Katedralskolan. Han vantrivdes och skolkade ibland för att vara mer ute i naturen.
- Linné vill gärna förringa pappa Nils inverkan på hans eget intresse för botaniken. Jag tycker att han var orättvis när han tonade ned faderns kunskaper.

Replik av orangeriet
Tillsammans med sin far åkte Carl ofta till Möckelsnäs herrgård som låg på andra sidan sjön, i närheten av prästgården.
Intill herrgården står nu en nyuppförd replik av orangeriet i Linnéträdgården i Uppsala. I maj ska orangeri och trädgård med 700 växter invigas. Syftet med kunskapscentrumet är inte minst att skapa ett intresse och nyfikenhet bland barn och unga för naturvetenskap.
Under Linnéhelgen där allt från amatörteatersällskap och snabbmatsförsäljaren är engagerade för att skapa den rätta Linnéstämningen inför invigningen på Karldagen så gick också i Växjö startskottet för vandringsutställningen Kaos. I slutet av mars kommer utställningen till Uppsala. Kaos är en utställning om att ordna världen.

Ljud i vevpositivet
Orgelbyggaren Thomas Svenske från Uppsala har lyckats väldigt väl med att få ordning på det vevpositiv som stått obrukbart på Linnés Hammarby i mer än 200 år. Vid söndagens invigning fick Kaos besökare lyssna på samma toner som Linné och hans familj njöt av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om