Bloggen: dagboken utan lås

Nästan var femte ungdom mellan 16 och 18 år har en egen blogg. Och sett till bara tjejer handlar det om mer än var fjärde. I en serie i två delar tittar Kaktus lite närmare på bloggfenomenet.

Illustration: Isabelle Bervenius

Illustration: Isabelle Bervenius

Foto:

Uppsala2008-10-29 00:00
Det har väl inte undgått många att antalet bloggar bara stiger och stiger. Alla ska ha bloggar: kassörskor, utelivsprofiler, musikelitister, trebarnsmammor, hundägare och hundar. Den största biten av bloggkakan är dock upplagd på ungdomarnas assiett.

Att som ungdom i dag ha eller haft en blogg är i vissa grupper mer regel än undantag. Hur folk hanterar sina respektive bloggar är väldigt olika, men merparten väljer att se sin blogg som en öppen dagbok där de totalt ohämmat ska kunna fläka ut sig själva och sina privatliv. Att vilken människa som helst kan gå in och läsa tycks vara irrelevant. Det som förr i tiden bara skrevs i en prydlig liten dagbok, varsamt gömd i en byrålåda i rummet, finns nu för allmän åskådning på öppna webbsidor över hela internet. Den idylliserade bilden av en dagbok är inte längre ett käckt litet block med finurligt hänglås.

Kan det vara så att ungdomar allt mer har fått ett behov av att vika ut sina liv för allmänheten? Och när går det för långt vad gäller att använda sin blogg som känslomässig ventil? Kaktus frågade Erika Lydin och Josefine Helén, båda 18 år och bloggare.
- Det är lätt att hänga ut sig själv väldigt mycket. Oavsett om man vill det eller inte kan man råka skriva för mycket om sitt privatliv. Det blir som en vana, man tänker inte på det, säger Erika.

I princip alla av Erikas och Josefines vänner bloggar. För dem har det i princip blivit som ett verktyg för att se hur kompisarna mår. Ibland skrivs det saker på bloggarna som det inte pratas om i vanliga fall.
- De som ser jätteglada ut i skolan kan i sina bloggar skriva på ett sätt som gör att man märker att de ändå inte mår så bra, säger Josefine.
Men de har varit med om att det gått överstyr och instämmer när de får frågan om alldeles för många har tendensen att hänga ut sig själva för mycket.

Erika valde till sist att sluta blogga. Dels för att hon råkade ut för en mängd elaka anonyma kommentarer, men också för att hon behövde satsa mer på annat. Att blogga kan sluka mycket tid. När det var som mest kunde det säkert bli tio inlägg om dagen. Båda hon och Josefine har nu tröttnat en aning på den typiska bloggaren som bara rätt upp och ner skriver vad han eller hon har gjort under dagen.
- Det vore roligt att ha en speciell blogg, men det blir automatiskt så att man skriver om sitt eget liv. Kanske för att alla andra gör det, säger Josefine.
Vid millennieskiftet var det män mellan 35 och 55 som använde internet flitigast. Men i takt med att fler svenskar har fått internet hemma är det ungdomarna som har tagit över. I dag är det ålderskategorin 18-24 år som har den högsta procentuella tillgången till nätet. 96 procent av dessa ungdomar och unga vuxna har internet.

Både när det gäller att läsa bloggar och att blogga själva är det tjejer mellan 16 och 18 år som dominerar. Över hälften av alla tjejer i den åldern läser bloggar och 28 procent av dem bloggar själva. Tittar man på killarna i samma ålder läser 29 procent bloggar medan antalet bloggare är under 15 procent.
Intresset för bloggar hänger med ganska bra uppåt i åldrarna fram till 35. Därefter avtar det rejält.

Källa: World Internet Institute
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!