Blodkärl hos män röntgas för sent

De allra flesta medelålders kvinnor som utreds med kranskärlsröntgen har normala kranskärl. Däremot har många medelålders män som för första gången genomgår undersökningen redan hunnit få omfattande förträngningar i blodkärlen.

Uppsala2011-03-14 08:01

Det framgår av en svensk studie som publiceras i nätupplagan av facktidskriften European Heart Journal.
– Våra resultat visar att det finns ett stort behov av bättre metoder för att välja ut vilka kvinnor som bör genomgå kranskärlsröntgen för misstänkt kranskärlssjukdom. Samtidigt måste vi nå ut till männen så att de söker vård i tid, säger hjärtläkaren och forskaren Nina Johnston vid Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet.

I studien har forskarna analyserat uppgifter om 12 200 kvinnor och män som för första gången genomgått en kranskärlsröntgen på grund av läkare misstänkt att förträngningar i hjärtats kranskärl orsakade deras återkommande bröstsmärtor.
Genomgående och i alla åldersgrupper visade röntgenundersökningarna att misstankarna om kranskärlssjukdom betydligt oftare hade varit befogade för männen än för kvinnorna.

Detta gällde i synnerhet bland dem som var yngre än 60 år. I den åldersgruppen hade nära åtta av tio undersökta kvinnor, men ”bara” drygt fyra av tio undersökta män i stort sett normala kranskärl. Omvänt hade färre än var 20:e kvinna, men nästan var femte man omfattande, långt framskridna förträngningar i kranskärlen.
– Trots att det är rutin att läkarna undersöker patienterna med arbets-EKG och tar flera olika prover innan någon skickas på remiss för kranskärlsröntgen är det är alltså mycket vanligt att inget onormalt hittas hos kvinnor som genomgår denna undersökning, säger Nina Johnston.

Samtidigt framhåller hon att det kan vara svårt för en läkare att avstå från att skriva en remiss för kranskärlsröntgen när EKG-undersökningen och provsvaren inte ger något tydligt svar om vad som orsakar patientens bröstsmärtor.
– Vi vet att det kan finnas skillnader när det gäller hur kranskärlssjukdomen yttrar sig hos kvinnor respektive män. Därför är det viktigt att hitta kompletterande metoder, som är bättre anpassade för att hitta tecken på kranskärlssjukdom hos kvinnor. Redan nu kan vi dock säga att kvinnor med bröstsmärtor som har diabetes är en riskgrupp som bör utredas frikostigt, säger Nina Johnston.

Att för säkerhets skull skicka alla med återkommande bröstsmärtor till kranskärlsröntgen tycker hon inte är någon lösning.
– En kranskärlsröntgen är ett ganska omfattande ingrepp och inte fritt från risker. I vår studie ser vi dessutom att kvinnor betydligt oftare än män drabbas av blödningar och andra komplikationer i samband med undersökningen, säger Nina Johnston.
Efter undersökningen med kranskärlsröntgen fick både kvinnorna och männen som visade sig ha kranskärlssjukdom i lika hög utsträckning behandling för att bromsa sjukdomsförloppet, till exempel mediciner för att förebygga blodproppar.

Men vad hände med alla andra patienter som hade till synes normala kranskärl? Kan det inte vara farligt att ha återkommande bröstsmärtor, även om undersökningen med kranskärlsröntgen inte hittar några fel?
– När vi följde upp patienterna under två år var sjukligheten och dödligheten mycket låg bland såväl kvinnorna som männen med normala kranskärl. Jämfört med dem löpte patienterna med kranskärlssjukdom många gånger högre risk för hjärtinfarkt och andra hjärtbesvär. För de kranskärlssjuka männen var också dödligheten förhöjd, säger Nina Johnston.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!