För att komma till rätta med vårdplatsbristen behöver Akademiska sjukhuset anställa upp till 260 sjuksköterskor och undersköterskor. Att döma av vittnesmål från de snart färdiga sjuksköterskestudenter kan det dock bli svårt.
Ingen av sjuksköterskestudenterna vill ställa upp med sitt riktiga namn av oro för att det ska ligga dem till last vid en anställning. Några har redan hunnit skriva kontrakt för ett jobb medan andra tvekar om vilken arbetsgivare de ska välja. Någon brist på erbjudanden är det inte.
Elin berättar att det var för att jobba på sjukhus som hon började läsa till sjuksköterska. Men under utbildningen har hon blivit avskräckt.
– Under utbildningen får vi lära oss så otroligt mycket om hur vi ger god omvårdnad. Men när vi kom ut på praktik, vfu:n, så ser det inte alls ut som vi har lärt oss. Man hinner bara med det mest akuta och måste prioritera bort sånt som inte är livsavgörande.
Hon berättar hur hon under praktiken såg hur man var ansvarig för många patienter samtidigt, där flera behövde läkemedel samtidigt som de hade andra sjukdomar eller besvär som de vårdades för.
– Då blev det mer prioriterat att ge läkemedel än att sitta hos en patient som har ångest och hyperventilerade. Min handledare sa att vi kan inte sitta hos någon som har ångest, de dör inte av det, säger Elin.
Nu funderar hon i stället på att ta ett jobb i den kommunala sjukvården.
– Om jag inte kan göra det jag är lärd att göra känns det hopplöst. Jag känner att jag inte kan jobba på Ackis eftersom jag inte vill må dåligt på mitt jobb.
Andra vittnar om liknande erfarenheter. Emma berättar att hon först funderade på att söka ett jobb på en avdelning där det visade sig att de bara har två fasta sjuksköterskor, resten är hyrpersonal.
– Det blir otryggt när man kommer som ny och inte har några erfarna kolleger, säger Emma.
Lönen är också en faktor som påverkar. Grundlönen för en nyutexaminerad sjuksköterska som får jobb på Akademiska ligger på mellan 26 500 och 27 500 enligt de rapporter som cirkulerar bland sjuksköterskestudenterna. För Emma, som tidigare arbetat som undersköterska, innebär det en lönesänkning.
– Efter tre års utbildning har jag större ansvar och kompetens. Men ändå skulle jag få sämre lön. Jag har klasskompisar som blivit erbjudna minst 31 500 i kommunal hemsjukvård. Och då jobbar man bara måndag till fredag och slipper jobba obekväm tid, säger Emma.
Att räkna in ob-tilläggen, som sjukhusets chefer gjorde i en intervju för att illustrera villkoren för de anställda, tycker hon ger en felaktig bild.
– Ob-tilläggen är en avtalsenlig rätt för att man jobbar obekväm tid. Vardags-ob är 50 kronor per timme. Det kan man jämföra med någon som jobbar på Ica och har 100 procent i ob på söndagarna, säger Emma.
En som ändå valt ett jobb på Akademiska sjukhuset är Amanda, trots att hon egentligen är missnöjd med lönevillkoren.
– Jag vill jobba på Akademiska eftersom jag bor i Uppsala och vill jobba på ett sjukhus. Dessutom fick jag en bra känsla för avdelningen, de bryr sig om sin personal och de har inga bemanningssjuksköterskor. Men kan man betala 60 000–70 000 kronor för en hyrsjuksköterska så förstår jag inte varför de inte skulle ha råd att betala 30 000 till nyutexaminerade, säger Amanda.
Elin, Emma och Amanda heter egentligen något annat.