Det är den kanske den minst kända delen av universitetets verksamhet som nu får ett rejält tillskott. Cirka 13 000 statsanställda har hittills vidareutbildat sig inom en rad områden, såsom vård och medicin, arbetsliv och juridik. Universitets uppdragsavdelning koordinerar utbildningarna, som kan sträcka sig allt från några dagar till ett år, och har både universitetslärare och inhyrd expertis till sin hjälp. Uppdragsgivarna återfinns inom myndigheter, organisationer och företag, de allra flesta anställda inom den offentliga sektorn.
När den statliga myndigheten Krus (Kompetensrådet för utveckling i staten) nu går i graven expanderar uppdragsavdelningen rejält och tar i praktiken över huvudansvaret för fortbildningen av statsanställda i Sverige.
Det handlar om sex webbaserade distansutbildningar – bland annat ”Att arbeta i staten”, ”Jämställdhet och genus” och ”Lagligt och lämpligt”. Ett utmärkt komplement till de utbildningar som redan är knutna till universitetet, enligt uppdragsavdelningens chef Detlef Clöwe.
– Detta betyder mycket för oss. Att leverera folk till staten är något som universitetet gjort i hundratals år, det var från början en av lärosätets viktigaste uppgifter och vi har alltid varit starka när det gäller kompetensutveckling. På så sätt anknyter vi till en fin tradition, säger han.
Beskedet om nedläggningen av Krus kom i mars 2012, och några månader senare signalerade universitetet sitt intresse. Avtalet om de nya utbildningarna har skrivits under i dagarna.
– När vi fick information om framtiden för Krus erbjöd vi oss att ta över. Det hade varit väldigt tråkigt om de här utbildningarna bara försvunnit, det hade skapat ett stort tomrum och inneburit ett avbräck för staten, säger Detlef Clöwe.
Ett område som uppdragsavdelningen redan satsat mycket på är arbetet med värdegrundsfrågor, en inriktningsprofil som nu förstärks med en kurs i värdegrundsprinciper.
– Till exempel har vi på uppdrag av Socialstyrelsen utbildat cirka ettusen chefer inom omsorgen i värdegrundsfrågor. Vår styrka ligger i att kunna sy ihop program anpassade såväl för individer som för företag och myndigheter.
Den utökade verksamheten får dock inga ekonomiska konsekvenser, och avdelningen räknar med att klara expansionen med de nyanställningar som redan gjorts, säger Detlef Clöwe.