Blir av med varor för miljarder

Varje år försvinner varor för närmare fem miljarder kronor från svenska butiker. Och livsmedelsbutikerna är hårdast drabbade. Men fler än hälften av anmälningarna läggs ned, det visar en undersökning som Svensk Handel gjort.

Flyttat. Vid tuggummihyllan på Willy’s i Gränby har butikschefen Mats Johansson haft problem med stölder – men bara av ett 		      särskilt märke. Tuggummin av märket Extra har flyttats till kassan och nu har tuggummistölderna helt upphört.

Flyttat. Vid tuggummihyllan på Willy’s i Gränby har butikschefen Mats Johansson haft problem med stölder – men bara av ett särskilt märke. Tuggummin av märket Extra har flyttats till kassan och nu har tuggummistölderna helt upphört.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-09-01 06:02

Varje år begås cirka två miljoner externa stöldbrott i svenska butiker och det totala värdet på varorna som stjäls uppgår till 4,6 miljarder kronor. Livsmedelshandeln har flest anmälda stölder och i Uppsala län anmäldes 1 735 stöld- eller snatterirelaterade brott mot butik, varuhus eller kommersiell utställningslokal förra året – en siffra som varit stabil de senaste fem åren.

Men det är endast två procent av stölderna som faktiskt polisanmäls.

Det visar den undersökning av tio kommuner runt om i landet som bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel publicerade i juli i år.

En av orsakerna till att så få brott anmäls tros, enligt Svensk Handel, vara att stölderna oftast upptäcks sent vilket innebär ett skralt bevisunderlag. Ytterligare en faktor som nämns är att straffen för stöldbrott är så pass låga att de inte motiverar insatsen som krävs av de butiksanställda.

Påståendet stöds av det faktum att polisen, bara sedan januari i år, lagt ner 63 procent av anmälningarna rörande stöldbrott inom livsmedelsbranschen.

– Man får känslan av att polis och åklagare gett upp. Straffen som döms i dag har ingen effekt utan försätter endast de skyldiga i en skuld som de aldrig kan betala, säger Per Geijer, säkerhetsexpert Svensk Handel och en av författarna till undersökningen.

Även om det inte går att urskilja några trender i antalet stöldbrott så kan man se att brotten, som länge begåtts av merparten ungdomar, i högre utsträckning begås av betydligt mer erfarna brottslingar och ligor.

– Vi kan se att ungdomskullarna blir allt mer lag­lydiga och att stölderna till en större del utförs av ligor eller personer som livnär sig på att stjäla varor. Antingen för eget bruk eller att sälja vidare till mindre nogräknade butiker. I de flesta fall vet gärningsmännen vad som förväntas av dem. Ofta har de ”inköpslistor” där det står exakt vilka volymer och vad för varumärken som de ska stjäla, säger Per Geijer.

Enligt en rundringning UNT gjort bland fyra av de större livsmedelsbutikerna i Uppsala kommun är det rakblad, skönhetsprodukter, kött och godis som står för det största svinnet.

Och i vissa butiker är det mer specifikt än så.

– Vi har erfarit att de vanligaste varorna som de större ligorna stjäl är chokladkakor på 200 gram och tuggummi i påse. Dessa varor har vi placerat nära kassan så att de är under uppsikt. Och just nu är det Nescafé som är hetast – vi har fått plocka ner det från hyllan, säger Mats Johansson, butikschef Willys i Gränby.

Förklaringen är enkel – dessa varor är lätta att sälja vidare.

Och likt många av de handlare som UNT varit i kontakt med så upplever Mats Johansson att snatteriet och stölderna går i vågor. Både vad som blir stulet samt hur mycket som blir stulet. Men stölderna är ett stort problem – särskilt faktumet att många anmälningar läggs ned av polisen.

– Det ser ut så här över hela landet och mina kollegor upplever samma sak. Ibland känner vi att vi blir bort­prioriterade helt enkelt, säger Mats Johansson, butikschef vid Willys i Gränby.

Och Per Geijer vid Svensk Handel håller med.

– Frågar vi våra klienter vad som är det största problemet så kommer stöld på första-, andra- och tredjeplats, säger Per Greijer, säkerhetsexpert vid Svensk Handel.

Fakta Varor som oftast blir stulna i svenska butiker

1. Rakprodukter 4,4%

2. Datatillbehör 4,2%

3. Klockor 3,8%

4. Klädaccessoarer 3,8%

5. Elektroniska produkter 2,3%

6. Hälso- och skönhetsprodukter 2,4%

7. Verktyg 2,4%

8. Kött och ost 2,3%

9. Kläder 1,9%

10. CD:s och Dvd:s 1,7%

Snittvärde per tillfälle:

Snatteri: 585 kronor↔Källa: Infratek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!