Det var i början av september som en civil polisbil mötte en bilist på Råbyvägen i Uppsala, i samband med en trafikkontroll. Bilföraren blinkade ett flertal gånger med helljusen, trots att det var ljust ute, och poliserna uppfattade det som att föraren försökte varna för trafikkontrollen.
Poliserna stoppade bilen eftersom de ansåg att ljuset och blinkandet skulle kunna "distrahera andra förare och påverka någons körning". Föraren själv, en man i 30-årsåldern, har sagt i förhör att det är möjligt att han råkat komma åt något i bilen så att lyset kom igång, men menar också att han inte uppfattat att det genomfördes en poliskontroll en bit bort.
Men eftersom mannens användande av helljuset ansågs riskera att en annan förare blev bländad åtalades han för brott mot trafikförordningen, som UNT rapporterat om tidigare.
Nu har hans blinkande avgjorts i en rättegång – och det står klart att han frias från brottsmisstankarna.
Tingsrätten skriver i domen att det är styrkt att mannen blinkat med helljuset flera gånger mot mötande trafik, men att det de har tagit ställning till är om han använt helljuset på ett sätt som kunnat blända någon annan. Huruvida blinkningarna varit avsedda att varna för en poliskontroll eller inte har ingen betydelse för prövningen, skriver tingsrätten.
De skriver även att det oavsett syftet är otillåtet att använda helljus när det kan riskera att blända andra. Men eftersom det var ljust den aktuella dagen anser de att det inte fanns någon risk att någon kunde bli bländad, och mannen frias därför från brottsmisstankarna.
Frågan delade dock rätten. En tingsnotarie och en nämndeman ville se att mannen dömdes, eftersom de ansåg att det inte gick att utesluta att det fanns en risk för bländning.