Bli serietecknare

Drömmer du om att rita serier? Du behöver inte vara grym på att rita, bara du gillar att rita ofta och mycket. Gå i serietecknarskola med Carolina Ståhlberg som ritar Bleckmossen Boyz i Kamratposten!

Foto:

Uppsala2010-11-07 09:02

Steg 1 - rita, rita, rita
Hitta på några figurer du gillar och rita dem om och om igen. Rita samma figur i många olika vinklar och jobba på att det ska synas att det är samma figur, så att inte näsan är jättestor från sidan men pytteliten framifrån.

Steg 2 - hitta på historien
Hitta på ett äventyr om figuren, var är den, vad gör den? Fundera på om du vill göra korta serier med en rolig poäng efter tre rutor eller en längre berättelse. Om du inte kommer på något bra själv kan du ta ett kapitel av din favoritbok och göra det till en serie. Öva på att rita när din figur gör olika saker som finns med i berättelsen.

Steg 3 - gör en skiss
När du har bestämt vad det ska handla om skriver du ett ordentligt manus och bestämmer hur mycket text som får vara med. Ta ett kladdpapper och gör en layout-skiss. Det betyder att du ritar upp serien väldigt enkelt med rutor och streckgubbar. Det är för att du ska få överblick och se om det blir fel någonstans. Skriv också lite slarvigt in texten i pratbubblorna så att du vet att den får plats.

Steg 4 - rita fint
Ta fram det fina pappret och rita så noga du kan. Börja med att skissa fram allting med blyertspenna. När du är nöjd med hur det ser ut fyller du kanterna med en svart tuschpenna. Det kan du göra på olika sätt. Antingen fyller du i på samma papper och suddar blyertsen. Eller så fixar du ett litet ljusbord: en glasskiva som har en lampa under sig gör att du kan se din skiss rakt igenom ett vitt papper som du fyller i tuschen på.

Steg 5 - färglägg
Färglägg noga med vattenfärger, tusch, kritor eller vad som passar dig bäst. Obs! Om du använder vattenfärger, se till att tuschpennan du använt är vattenfast. Annars flyter tuschen ut och jobbet är förgäves. Tänk också på att figurerna ska ha samma färger på kläderna i alla rutor.

 

Fler serietecknartips
+ Vissa kroppsdelar är extra svåra, som fötter till exempel. Titta på dina egna, eller dina kompisars fötter, och rita av.
+ Byt inte plats på figurerna mellan rutorna, då blir läsaren förvirrad. Om tjejen står till vänster och killen till höger ska de göra det i nästa ruta också.
+ Använd stora bokstäver i pratbubblorna, inte små. Det ska vara så lätt som möjligt att läsa och små bokstäver är svårare att läsa.
+ Pratbubblor kan vara svåra, det får inte plats så mycket text i dem som man tror. Följ ditt manus, men skriv inte för litet.
+ Visa upp din första skiss för en förälder eller en kompis innan du ritar fint, då vet du om handlingen går att förstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om