"Mitt amerikanska besök var så fascinerad över alla 'gay nannies' i Sverige. Jag förklarade då att det var barnens pappor." Det här citatet snurrade nyligen runt på sociala medier och säger väl två saker. För det första, att personen är en fördomsfull fossil. Men också att jämställdheten bland småbarnsföräldrar i Sverige har kommit ganska långt.
De som skaffar barn i dag vill leva jämställt. Och hur svårt kan det vara att göra det med någon man älskar? Ja, det beror på vem du frågar.
– De som inte har barn ser inga problem med att leva jämställt. De har en mycket mer rationell syn på jämställdhet än de som har fått barn, säger Rebecka Edgren Aldén, författare till debattboken Skriet från kärnfamiljen och blivande chefredaktör för tidskriften Mama.
Men något händer när vi får barn. Trots höga ambitioner när det gäller jämställdhet tjänar män fortfarande mer, gör mindre hemma och är föräldralediga mindre tid än kvinnor.
– När vi blir föräldrar vill vi förstås bli den bästa pappan eller mamman i barnets liv. Och så länge dessa roller och förväntningar på mamma och pappan skiljer sig åt är det svårt att leva jämställt. Vi är inte heller förberedda på de känslor som väcks när vi får barn.
Men hur ska de som nu ska bli föräldrar och vill leva jämställt lyckas?
– De måste bestämma sig för det innan de blir föräldrar och sedan hålla fast vid det även om det ibland kan kännas svårt. När vi fick barn var jag arbetslös. Hade vi inte bestämt på förhand att dela lika hade vi nog fått svårt att klara det, berättar Rebecka.
Det är också viktigt att förstå att bådas tid är lika viktig.
– Det gäller tid för jobb, fritid, vänner och barnen. Se till att dela lika. Det gäller också vård av sjukt barn och föräldraledighet. Sättet vi delar upp föräldraledigheten är avgörande för så mycket. Allt från vilken pension man får till vem som städar hemma lång tid framöver.
Hon menar också att det på sikt är bättre för familjens ekonomi om inte kvinnan tar ut större delen av föräldraledigheten. Kvinnans lön påverkas negativt av föräldraledighet, det gör däremot inte mannens.
Sedan kan jämställdheten behöva lite bråk i början. Det kan vara bra att tjafsa om små problem som gäller arbetsfördelningen i början. Annars kan problemen växa sig stora. Och forskning från Umeå universitet visar att de som lever ojämställt oftare separerar än andra.
– Jag är i grunden positiv och ser att utvecklingen går åt rätt håll. För mig handlar jämställdhet om att visa kärlek. Man kan också se det som en demokratiskola för barnen. De får lära sig att man kan sätta sig ner och diskutera hur man ska hjälpas åt i familjen. Och att mamma och pappa är lika viktiga.
Vem gör vad?
Ibland är det svårt att veta vem som gör vad och vem som gör mest. Här kan du i alla fall ta reda på vem som gjorde det senast.
1. Vem köpte sommarskor till barnen i år?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
2. Vem vabbade senast?
Jag / Min partner
3. Vem bytte till sommardäck på bilen i år?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
4. Vem köpte present till det senaste barnkalaset?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
5. Vem betalade räkningarna den här månaden?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
6. Vem hämtar och lämnar mest på dagis/skola den här veckan?
Jag / Lika mycket / Min partner
7. Vem har planerat semestern i år?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
8. Vem storhandlade senast?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
9. Vem rensade senast ut urvuxna kläder?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
10. Vem var senast vid återvinningsstationen?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
11. Vem bytte senast lakan?
Jag / Det gjorde vi tillsammans / Min partner
(TT Spektra)