1. Affärsplan och budget
Din vision är utgångspunkten, men du kan behöva spetsa din affärsidé och gå igenom din plan för att avgöra om den är rimlig. Fundera över hur din idé kan användas i praktiken: vilka är dina kunder, vad har du för fördelar jämfört med dina konkurrenter? Gör en konkret tidsplan och en budget. Affärsplanen och budgeten kan vara användbara när du kontaktar bank eller annan finansiär. Du kan få hjälp att formulera en affärsplan bland annat på Nyföretagarcentrum i din kommun.
2. Finansiering
Ditt startkapital ska räcka till företagets utgifter under den första tiden, innan du börjar gå med vinst. Banklån är för många den viktigaste finansieringsformen. Som nystartad kan du behöva lämna privata säkerheter eller skaffa en borgensman för lånet.
För att undvika många stora kostnader i början kan du hyra, leasa eller köpa saker på avbetalning i stället för att betala allt på en gång. Som arbetslös kan du söka bidrag för att starta eget, och du kan också få annan hjälp på arbetsförmedlingen. Är du anställd kan du minska de ekonomiska riskerna genom att starta ditt företag på fritiden.
3. Välj företagsform
Olika företagsformer fungerar på olika sätt. Det finns exempelvis skillnader i hur långt ditt personliga ansvar sträcker sig och hur många delägare företaget ska ha. I vissa företagsformer betraktas du som anställd, i andra inte - det påverkar din sjukpenning och hur du betalar skatt. Funderar över vad som passar dig och din situation bäst. På Bolagsverket kan du få veta allt om olika företagsformer.
4. Registrera företaget
Alla företagsformer utom enskild näringsidkare måste registreras hos Bolagsverket för att kunna starta sin verksamhet. Men vill du som enskild näringsidkare skydda ditt företagsnamn behöver du även registrera dig hos Bolagsverket. På sajten foretagsregistrering.se registrerar du ditt företag hos Bolagsverket och Skatteverket samtidigt.
När registreringarna är klara får du ett registreringsbevis, F-skattebevis. Det betyder att du kan börja fakturera på företaget, det vill säga sätta igång på riktigt! Det innebär också att du ansvarar för betalning av skatter och avgifter för din verksamhet. Skicka in uppgifterna i god tid så allt är klart när du vill dra igång.
Källor: Bolagsverket, Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen