"Jag vill utmana den traditionella byggbranschen"

Dalia Ramzi är ekonomen som tröttnade på att räkna pengar. Nu är hon vd för ett byggföretag som omsätter runt 1,6 miljarder varje år – utan tidigare erfarenhet av branschen.

Dalia Ramzi har svenskt, arabiskt och finskt ursprung. I sin roll som VD i en traditionell bransch vill hon utmana normerna. "Hur ser samhället ut i dag? Det måste vi anpassa oss efter. Ju fler vi är som representerar hela samhället, desto bättre."

Dalia Ramzi har svenskt, arabiskt och finskt ursprung. I sin roll som VD i en traditionell bransch vill hon utmana normerna. "Hur ser samhället ut i dag? Det måste vi anpassa oss efter. Ju fler vi är som representerar hela samhället, desto bättre."

Foto: Angie Gray

Uppsala2021-12-05 08:00

Intervjun tar plats på det nybyggda kontoret på Grafikgatan i Uppsala. Dalia Ramzi möter oss i entrén, lokaliserar sig som hastigast, innan hon leder oss till matsalen. Inflyttningen för det nya kontoret var nämligen dagen innan vårt möte.

– Egentligen valde jag inte själva byggbranschen, utan jag valde företaget, berättar Dalia Ramzi.

När hon fick erbjudandet att gå in som vd för byggbolaget tvekade hon först. Det var en ny och svår bransch med en traditionell struktur. Men företagets värderingar låg nära Dalia Ramzis egna, vilket lockade henne. Även möjligheten att utmana status quo. 

– Varför inte prova, tänkte jag. Helt krasst om man tittar på ledningarna ser alla likadana ut och de kommer från någorlunda samma bakgrund. Det ville jag utmana. 

I maj i år tillsattes Dalia Ramzi som den första externa vd:n för entreprenadföretaget Sh bygg. Innan dess var det Lars Svensson, tredje generationens vd, som drev familjeföretaget.

undefined
Dalia Ramzi har haft olika chefsroller ända sedan hon var 24 år gammal.

Vad vill du sätta för prägel som vd i en bransch som är ny för dig?

– Hur ser samhället ut i dag? Det måste vi anpassa oss efter. Ju fler vi är som representerar hela samhället, desto bättre. Annars riskerar vi att bli för enkelriktade.

Den nya vd:n tror nämligen inte på "lika barn leka bäst", utan på att variation medför nya innovationer. Något som är viktigt om det snart 100-åriga Sh bygg ska överleva de nästkommande 100 åren.

– Jag tror att det var ett av skälen till att styrelsen ville ta in mig som vd. Dels att jag kommer från en annan bransch men också för att jag har en annan bakgrund.

Dalia Ramzis egen mångkulturella bakgrund var under uppväxtåren en källa till identitetskris. Även om hon som vuxen ser det som en av sina styrkor. 

– Som vuxen kan jag ju förstå att jag kan vara lite av allt. Och att det är det som gör mig till den jag är, vilket också har lett till att jag tar tillvara på det fina i olikheter och mångfald.

undefined
Dalia Ramzi har svenskt, arabiskt och finskt ursprung. I sin roll som VD i en traditionell bransch vill hon utmana normerna. "Hur ser samhället ut i dag? Det måste vi anpassa oss efter. Ju fler vi är som representerar hela samhället, desto bättre."

Dalia Ramzis barndomshem präglades av de två "skilda världar" som var hennes föräldrars kulturer. Hennes mamma Marjatta kom till Sverige från Finland på 60-talet och på en studentfest träffade hon egyptiern Sayed. Han valde att stanna kvar i Stockholm och år 1978 föddes Dalia, nio år senare hennes lillasyster Jasmin.

För att beskriva sitt barndomshem målar hon upp ett julbord som dukades upp med finska rätter som morots- och leverlåda. Och eftersom familjen inte åt fläsk serverades kalkon i stället för julskinka.

– Min uppväxt var ett inspel av alla kulturer, den arabiska, finska och svenska. Samtidigt som det var viktigt för min pappa att bevara den egyptiska kulturen, var det också viktigt av vi tog del av den svenska kulturen. Så vi har firat jul men också ramadan.

undefined
Dalia Ramzi sitter här i matsalen på Sh byggs nya kontor. Hon är själv nyinstallerad VD sedan maj i år.

Det skrämmer henne inte heller att det är en ny bransch. För även om Dalia Ramzi under åren haft höga krav på sig själv har hon alltid kunnat ignorera självtvivlet och vågat köra ändå.

– Jag gillar utmaningar. Så fort det dyker upp någonting som är okänd mark, då vill jag testa det. Om jag inte kan någonting så vill jag lära mig det. Jag tror att det handlar om en ständig utveckling av mig själv. Det var nog lite därför jag hoppade in som vd i den här branschen.

Testa okänd mark gjorde Dalia Ramzi redan under universitetstiden på Södertörns Högskola. Hon läste då programmet språk, kultur och marknad med tysk inriktning, vilket var en ekonomiutbildning.

För att utmana sig själv valde hon vårterminen 2000 att göra en utbytestermin i den tyska staden Wismar. Fram tills dess hade hon bott hemma och den första perioden i det nya hemlandet var jobbig.

– Första veckorna var hemska. Det var en liten stad och på söndagarna var allt stängt, då var ångesten brutal. Det var några gånger där jag funderade på att åka hem, men har jag väl bestämt mig för något så vill jag slutföra det.

I Wismar träffade Dalia en massa nya vänner men hon gjorde också samma resa som sina föräldrar. Hon träffade nämligen sin blivande man Karim som också studerade där. Jag frågar Dalia om hon ville bo kvar utomlands och hon skrattar till:

– Jag var helt säker på att jag skulle bo utomlands. När jag träffade min man tänkte jag att det var ganska givet, varför skulle jag lura honom till Sverige? Det var faktiskt han som föreslog att vi skulle testa och sen blev vi kvar.

Har hon stött på en stor motgång eller utmaning i sitt liv, undrar jag. Då tystnar Dalia Ramzi i några sekunder, som för att återkalla om hon har det.

– Jag tror inte att det har funnits någon specifik händelse, eller motgång, som varit revolutionerande i mitt liv. Utmaningar i livet har man alltid, både privat och i arbetslivet. Men jag försöker alltid att påverka motgången om jag kan det, annars försöker jag bara att acceptera den.

Enligt henne blir livet inte alltid som man har tänkt sig, men då var det kanske inte meningen heller. Som när den inslagna vägen som nyutexaminerad civilekonom blev till en chefsroll.

När Dalia Ramzi kom tillbaka från Tyskland hoppade hon på ett ekonomijobb på ett facility management-företag, som förser företag med olika typer av service. Hon hanterade bokslut och redovisningar, vilket snabbt visade sig vara ett jobb som inte passade henne. Det var helt enkelt för tråkigt att sitta och räkna pengar.

– Jag tyckte att chefernas arbeten verkade roligare. De hade en stor bredd i sina arbetsuppgifter, alltifrån att träffa kunder till att leda och engagera medarbetarna. Jag kände att jag också ville vara ute där det hände saker, där jag faktiskt hade en chans att påverka.

När det dök upp en tjänst som gruppchef gick hon därför till regionchefen och anmälde sitt intresse. Den 24-åriga Dalia Ramzi fick jobbet, trots att hon inte hade tidigare ledarskapserfarenhet. På den vägen har det fortsatt och under sin karriär har Dalia haft flera olika ledarroller.

undefined
Dalia Ramzi har alltid gillat utmaningar. "Så fort det dyker upp någonting som är okänd mark, då vill jag testa det", berättar hon.

Vad är din drivkraft?

– Det är att se resultat, jag vill få saker att hända. För mig har det alltid handlat om att se utveckling. Det behöver inte heller gälla att röra sig från A till Ö, utan även att ta sig från A till B är en förbättring och värt att fira. 

Enligt Dalia Ramzi har det alltid varit viktigt att leda gruppen framåt. Hon medger att hon inte är en speciellt kreativ människa, men att hon är den som ser till att förverkliga andras visioner. 

– Om en anställd kommer med en idé som jag tror på vill jag verkställa den. Jag är en engagerad person som är snabb att gå från ord till handling.

Om Dalia Ramzi

Bor: Barkarby, Stockholm.

Familj: Maken Karim och dottern Kenza, som betyder skatt på arabiska. 

Gör: Vd på entreprenadföretaget Sh bygg, sten och anläggning AB i Uppsala. 

Hobbies: "Jag gillar att vara i naturen och att resa, både utomlands och i Sverige. Sen har jag och min man försökt ge oss på att lära oss surfa också".

Favoritlåt just nu: "Havanna" med Daniela Rathanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!