Blåsten dålig för vindkraft

De områden som länsstyrelsen i Uppsala län föreslår som riksintressen för vindkraft döms ut av ett av landets ledande vindkraftsföretag - det blåser helt enkelt för dåligt.

Foto: Scanpix

Uppsala2007-07-24 00:01
Kärnkraft och vattenkraft dominerar den svenska energiproduktionen, bara knappt en procent kommer från de 850 vindkraftverk som finns inom landets gränser.
- Tyskland är ett till ytan mindre land än Sverige, med tio gånger så stor befolkning, och där finns 20 000 vindkraftverk. Vi har inga problem att hitta utrymmen, säger Gunnar Fredriksson, vid Svensk vindkraft, som är en intresseförening för företagare.
Långsamt har den uppfattningen vunnit gehör. Vindkraften ska byggas ut. I höstas gav Energimyndigheten landets länsstyrelser uppdraget att identifiera områden som lämpar sig för storskalig vindkraft, och tidigare i sommar skickade länsstyrelsen i Uppsala län efter samråd med berörda kommuner tillbaka ett förslag.

14 nya områden i fem kommuner har utsetts till riksintresse­områden för vindkraft på land. Där bedömer länsstyrelsen att det inte finns några stora konflikter med natur- och kultur­värden. Områdena ligger i
inlandet, och där blåser det i genomsnitt mellan 6,5 och 7 meter i sekunden.
- Det är väldigt mycket på vippen att det ska löna sig. Det absolut viktigaste för en projektör är att hitta ett bra vindläge, säger Gunnar Fredriksson vid Svensk vindkraft.
De utpekade områdena i Uppsala län ligger i skogsområden. För att sticka upp över träden behöver de uppländska vindkraftverken byggas högre än de som står på skånska åkrar med fritt blås.

- Varje meter torn är en investering, påpekar Staffan Niklasson, vd för Vindkompaniet, ett av landets ledande vindkraftföretag som har byggt omkring 200 vindkraftverk.
För honom låter inte Uppland som ett ställe där det kan bli snurr på affärerna.
- Det är sannolikt för vindsvagt för att vara kommersiellt intressant. Man måste upp i 7 meter i sekunden på 72 meters höjd. Mellan 6,5 och 7 meter i sekunden skiljer det nästan 15 procent i vindproduktion, säger han.
Dalarna, Norrlands inland och kusterna i södra Sverige är de mest eftertraktade områdena.

Staffan Niklasson tycker att statens ansats om riksintresseområden är i grunden god.
- Men det är ett misstag att sätta gränserna för lågt, det kanske gör att områdena inte blir utbyggda förrän om tio år.
Enligt Mats Hellberg, biträdande landskapsarkitekt vid länsstyrelsen i Uppsala län, finns det intressenter i alla länets 14 riksintresseområden, men han vill i nuläget inte säga vilka det är.
WPD Scandinavian, som planerar en enorm vindkraftspark i Finngrunden i havet utanför Östhammar, har "en del bra grejer på gång" också på land i Uppland, enligt vd Charlotte Berg. Hon påpekar att WPD inte begränsar sig till de områden som länsstyrelsen föreslår.

- Det är vår spetskompetens att hitta ett bra område, de har gjort det på myndighetsnivå, därför blir det inget riktmärke förr oss.
Ändå ser också hon positivt på riksintresseområdena.
- De symboliserar att man tittar på vindkraft, och kan få projektörer att öppna ögonen för nya områden.
I dag finns inte ens tio vindkraftverk i Uppsala län.
För att snabba på utbyggnaden av vindkraft önskar Gunnar Fredriksson vid Svensk vindkraft en högre ambitionsnivå för andelen förnybar el.
I dag produceras 1,4 TWh vindkraft i Sverige. Regeringen siktar mot 10 TWh år 2015. Då behövs 700-800 nya vindkraftverk, med fördel i södra Sverige där den mesta elen konsumeras. Gunnar Fredriksson väntar också på att EU:s klimatmål ska fördelas mellan länderna.
- Vi tror att Sverige kommer få en ganska tuff uppgift eftersom vi möjligheterna - stora landytor och så blåser det bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om