Blandning rår på resistent bakterie

Det är inte säkert att man måste överge gamla antibiotika som slutat ha effekt mot bakterier som blivit resistenta.

Uppsala2013-01-04 06:49

Antibiotikapreparat som var för sig inte fungerar kan i kombination med varandra ändå i vissa fall vara verksamma mot multiresistenta bakterier.
Det framgår av en doktorsavhandling av infektionsläkaren Thomas Tängdén vid Akademiska sjukhuset.
– Kombinationsbehandling löser inte det växande problemet med infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier, men kan hjälpa oss att få ut mer av befintliga preparat i väntan på nya typer av antibiotika, säger han.
Tomas Tängdén forskar kring antibiotikaresistens hos två sorters tarmbakterier, E coli och Klebsiella. För de flesta är dessa bakterier ofarliga, men hos för tidigt födda barn och hos personer som försvagats av andra sjukdomar eller har nedsatt immunförsvar kan de orsaka besvärliga och ibland till och med dödliga infektioner.

Under senare år har spridningen av multiresistenta stammar av E Coli och Klebsiella lett till att de antibiotikasorter som brukar rekommenderas vid infektioner med dessa bakterier allt oftare visat sig vara verkningslösa.
– I Sverige är problemet betydligt mindre än i många andra länder, men även på svenska sjukhus har vi haft flera svårbemästrade och kostsamma utbrott med sådana bakterier, bland annat här vid Akademiska sjukhuset, säger Thomas Tängdén.
Med spridningen av multiresistenta bakterier ökar behovet av nya effektiva mediciner att ta till. Men läkemedelsindustrins intresse för att utveckla nya antibiotika har hittills varit mycket svalt.
– Därför måste vi försöka utnyttja befintliga antibiotika på smartare sätt. Våra försök talar för att kombinationsbehandling med flera preparat i många fall kan fungera bra, säger Thomas Tängdén.

I mer än 200 laboratorieexperiment prövades 14 olika kombinationer av antibiotika mot fyra stammar av multiresistenta Klebsiellabakterier. Trots att varje enskilt antibiotikum hade liten eller ingen effekt alls fick sju av kombinationerna stopp på bakterierna.
– Kliniska studier är svåra att genomföra på patienter infekterade med multiresistenta bakterier. Val av antibiotikabehandling baseras därför ofta på resultat från laboratorieförsök. Förhoppningsvis kan våra experiment hjälpa läkare när de akut måste ta ställning till hur de ska behandla en patient med urinvägsinfektion, blodförgiftning eller någon annan infektion orsakad av den här sortens multiresistenta bakterier, säger Thomas Tängdén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!