Socialstyrelsens presenterade nyligen statistik som visar en trend med fler drogrelaterade dödsfall i Sverige. I Uppsala län har dödsfallen på en tioårsperiod gått från ett tiotal till 26 förra året. Med hänsyn tagen till befolkningsökningen har det skett en fördubbling av dödsfallen.
LÄS ÄVEN: Knark smögs in på avdelning
– Vi har tillgång till väldigt goda resurser. Trots det ser även vi att de drogrelaterade dödsfallen ökar. I vårt län har det inte skett en lika stor ökning som på nationell nivå, säger Lisa Viksten.
Narkotikaenheten får in cirka 120 nya klienter varje år. Ungefär hälften av alla klienter söker hjälpen frivilligt medan den andra hälften fått kontakt efter anmälningar från anhöriga, polis eller sjukvård.
Vad beror ökningen på?
– Blandmissbruket har blivit vanligare. Det som är vanligt nu är att man blandar olika preparat och tar dem framför allt i tablettform. Vi ser fler överdoser där man blandat preparat som i kombination kan ge akuta andningssvårigheter.
Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicinska enheten på Akademiska sjukhuset, känner igen bilden:
– Beroendet av blandmissbruk ökar och det kan sluta med att man dör. Marknaden som möter de yngre missbrukarna är rent livsfarlig.
Tobias Eriksson tycker att mer resurser behövs till den beroendemedicinska delen av sjukvården.
– Stockholm har förvisso ett större upptagningsområde, men där finns 32 beroendemottagningar och 100 läkare som jobbar med drogrelaterade frågor. Här har vi tre specialistläkare och vi är på väg att rekrytera en till.
Han tycker att sjukvården skulle behövas mer i det förebyggande arbetet på skolorna.
– Det är sjukvården som kan beskriva vad som händer i kroppen, om belöningssystemet i hjärnan och hur man räddar livet på en person som tagit en överdos.
Trots att antalet klienter ökar tycker Lisa Viksten att narkotikaenheten står väl rustad. Bland annat finns ett samarbete med beroendemedicinska enheten vid Akademiska sjukhuset. En förmiddag i veckan kan klienter träffa psykolog, socialsekreterare och läkare för bedömning och fortsatt behandling.
– Vi kan relativt snabbt få tillgång till avgiftning eller plats på ett behandlingshem. Kommunen har även egen öppenvård med bland annat en motivationsgrupp där drogmissbrukare träffas i samtalsterapi.
Tobias Eriksson är glad över samarbetet:
– Vi får hela vårdkedjan obruten. För motiverade patienter är det här en livräddare.