Bland senapsfrön och gamla vågskålar

Det var länge sen som senapstillverkning endast föll på medicinutbildades lott, men på tisdagar kan Uppsalabor som vill lära sig göra äkta apotekssenap på gammalt vis - av en apotekare.

Måttet är rågat. Sara Pellving, Agneta Olsson och Siv Asplund Peiró håller koll på att det blir exakt rätt gram ingredienser i vågskålen.

Måttet är rågat. Sara Pellving, Agneta Olsson och Siv Asplund Peiró håller koll på att det blir exakt rätt gram ingredienser i vågskålen.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala2019-11-27 08:02

Medicinhistoriska museet i Ulleråker är främst en plats för den som vill få en inblick i hur läkekonsten sett ut, från äldsta tid till nutid. Här gömmer sig allt från kirurgiska instrument från 1600-talet, till pacemakers från 1950-talet. 

Inte en plats där nåt ätbart står i fokus med andra ord. Förutom på en av avdelningarna när det börjar närma sig juletid och framförallt julbord. På tisdagar kan nämligen den senapsintresserade gå till apoteksrummet av museet och själv få röra ihop alla ingredienserna till en klassisk apotekssenap.

– Förr i tiden hade varje apotek sitt eget recept. Här fanns senapsfrön och tinkturer nära till hands. Jag blandade min första senap när jag var elev, säger Siv Asplund Peiró, numera pensionerad apotekare och den som håller i senapsskolan.

Senapstillverkning på museet började man med 2006 och har varit ett populärt inslag sedan dess. På tisdagar är det drop-in och intresset brukar var stort. När tidningen är på plats har några hängt på låset och efter en genomgång av hur man får jämnvikt i de gamla vågskålarna och är gruppen redo att börja måtta upp allehanda pulver och vätskor

– Det påminner lite om att färga med batikfärger, då ska man också noggrannt mäta upp allt, säger Sara Pellving som är här för första gången och har tagit med sig mamma Agneta Olsson.

Kryddblandning - museets egna, baserat på apotekaren Stig Ekströms recept - blandas med en vitlökstinktur, socker och senapsfrön, för att sedan geggas runt i en skål med vinättika och vatten. Viktigt att allt blandas noga uppmanar Siv Asplund Peiró medan hon plockar fram glasburk efter glasburk.

– Det ska vara starkt. Gärna sötstarkt, det är gott, säger Karin Karlsson, vars dotter tipsat om senapsverkstaden.

Hon får delvis medhåll från andra sidan bordet.

– Den ska inte vara för söt, utan det ska smaka senap. Men det är trevlig när det experimenteras. Som med lite konjak i, säger Sara Pellving.

Fyra timmar varje tisdag fram till veckan före jul är det öppet för drop-in i museet.

– Barn brukar komma hit och göra julklappar till sina föräldrar, säger Siv Asplund Peiró.

En vecka tar det innan den rinniga senapssmeten blivit fast och mer matvänlig. Även om hållbarheten är på flera år så är det inga julklappar som skapas i dag.

– Nej den här ska ätas! Familjen ska få äta den med vördnad, säger Sara Pellving.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!