Bland öldrickare, apostlar och turister

Bara för att semestern är över behöver inte reslusten vara bortslåst. En höstweekend i historiska Prag är idealisk för den som vill komma iväg. Gabriela Kristek som är hemmastadd i staden guidar bland billiga ölstugor, boenden och lugna hörn.

Foto: Gabriela Kristek och Paul Metcalf

Uppsala2007-08-18 00:01
"Sju miljoner turister kommer inte hit varje år för att se historiska sevärdheter", står det på tjeckiska på affischen bredvid bilden av en stor Budweiserflaska. Men just nu känns det som att alla de miljoner turister har samlats på Gamla torget, Staromìstské námìstí, i Prag. Klockan är precis två minuter i tolv och de flesta tittar förväntansfullt uppåt med kamerorna redo. De skuggar ögonen mot den gassande solen. Varje hel timme dyker de tolv apostlarna upp ur den astronomiska klockan från 1400-talet, en av Prags främsta turistattraktioner. På caféerna och restaurangerna på Gamla torget är priserna ungefär tre gånger så höga som på andra ställen i Prag. Från uteserveringarna hörs det engelska, tyska, italienska och en mängd andra språk, men inte tjeckiska.

Jag och min resekompanjon Paul är på väg till klostret Strahov bredvid Pragborgen och till de skuggiga fruktträdgårdarna där för att komma bort från människorna och värmen i centrum.
Först blir ett stopp i det stora varuhuset Tesco, nära Nationalteatern. Tescos matavdelning är perfekt för inhandling av picknickmat och vi köper bröd, vindruvor och plommon. Vi korsar floden Moldau och på andra sidan står det sköra statyer av uppspruckna män som inte fanns där några år tidigare. Jag läser att det är ett monument över kommunismens offer, åren 1948- 1989. Det står bland annat: "170 938 medborgare emigrerade, 205 486 dömdes till fängelse". Vår familj bidrog med fyra personer till den förstnämnda siffran. När jag nästan 20 år efter emigrationen studerade under ett år i Prag var det som utbytesstudent i mitt eget födelseland. I Tjeckien har jag alltid en vag känsla av att jag bara låtsas höra till, att jag inte gör det egentligen.

När vi klivit av kabelbanan uppe på kullen Petøín, sveps vi in i rosenlukten från trädgårdarna runtomkring. Petøín är ett av de största grönområdena i Prag och också känt för sitt utkikstorn. Jag går till de allmäna toaletterna där som kostar tio tjeckiska koruny att använda och frågar mannen som sitter i båset om det är okej om jag bara sköljer min frukt. Han svarar kort att blir fem koruny i så fall. Jag försöker säga att jag faktiskt inte ska använda toaletten.
- Tror Ni att vattnet är gratis, eller? Tror Ni att jag har en egen brunn här? säger mannen i anklagande ton, dubbelhakan dallrar lite.
Pragbornas otrevlighet är ökänd, men man får se det som en del av upplevelsen. P går in med frukten för ett nytt försök, eller kanske bara för att se hur arg toalettmannen kan bli.

Efter ett par minuters promenad kommer vi till klostret Strahov, som är en osannolikt lugn plats mitt i huvudstaden. Vi sätter oss under ett par lönnar i utkanten av äppel- och päronodlingarna som sluttar brant mot stadens centrum. Gräset vi sitter är visserligen lite torrt och stickigt men det blåser en sval bris och fåglarna kvittrar. Den mer än tusenåriga Pragborgen ligger bara ett stenkast till vänster från oss. Långt under oss sträcker sig Prags tegelröda hustak och hundratals tinnar och torn mot horisonten där moderna flervåningshus och byggkranar syns. Vi njuter av utsikten, äter smörgås med smält mjukost och tävlar om vem som kan spotta plommonkärnor längst.

Något senare sitter vi på krogen U Hrocha". De två små rummen med välvda källartak är fulla som vanligt. Det är en helt vanlig tjeckisk ölstuga, den är inte uppiffad för turisterna, men den är inte heller sunkig som vissa lokala och billiga hak kan vara. Stammisarna är främst män i olika åldrar. Det sägs också att politikerna från det närliggande parlamentet brukar komma hit för lunch eller ett par öl. Det gula ljuset och sorlet lägger sig som bomull runt oss och stämningen är så avslappnad att jag inte ens störs av den täta cigarettröken. När de fem personerna som sitter vid vårt bord ska betala sin slutnota är den på över 1200 koruny (ca 400 svenska kronor), vilket motsvarar över 40 öl. De är då inte märkbart onyktra. Någonstans måste det ju märkas att tjeckerna dricker mest öl i världen.



BÄSTA TIPSEN

Boende
Boendet i Prag är relativt dyrt jämfört med mat, transport och annat (priserna på turistboendet i resten av landet är ungefär hälften av de i huvudstaden). Cirka 100- 150 SEK, för en bädd i ett vandrarhem i centrum, till exempel det rena och trevliga Hostel Týn, Týnska 21
För ett trestjärnigt hotell i centrum 1000-1500 SEK, till exempel Hotel Antik, Dlouhá 22
Billigast under sommartid är att bo i tomma studentkorridorer, cirka 100 SEK för ett eget rum (delad dusch och toa) i korridor utanför centrum. Dubbelt så mycket för ett rum mitt i centrum. Det hjälper oftast om man kan lite tyska, det är inte alla som har hand om bokningen som kan engelska. För att boka korridorsboende ring +420 224933825 för att komma till Charles Universitys central för turistboende, eller maila på office@kam.cuni.cz.

Mat, öl och fika
Tumregeln är förstås "ju fler turister, desto dyrare blir allt" och det räcker med att ta sig lite utanför centrum för att priserna ska sjunka rejält.
Här är tips på billiga ställen mitt i centrum.
Ölstugan U Hrocha, gatan Thunovská 10 (nära St. Nicholas kyrka): enklare mat, men främst öl, för under 10 SEK.
Pivrncova hospoda, restaurang och ölstuga, gatan Maiselova 3 (nära Gamla torget): rejäl tjeckiska mat, av typen fläsk, surkål och knödel ("kokt bröd") för 25 - 50 SEK, öl under 10 SEK. Prov på tjeckisk humor genom tecknade skämt på väggarna får man alldeles gratis
Restaurangen Country Life, Melantrichova 15 (nära Václavplatsen) om du är vegetarian eller har lessnat på korv och fläskkött: stor fräsch salladsbuffé och ett tiotal vegetariska rätter, man blandar som man vill och betalar för vikten, för 50 SEK tog jag så mycket mat att jag inte orkade äta upp den
Caféet Literární kavárna (litterära caféet) bredvid en liten bokaffär är en riktig pärla. Den ligger på den lilla bakgatan Týnska nr 6, bakom kyrkan Týn, knappt hundra meter från Gamla torget. Priserna är dock en bråkdel av de på torget, en öl till exempel kostar 8 SEK, jämfört med 40 SEK på en av restaurangerna direkt vid den astronomiska klockan.

Shopping
Det största shoppingområdet är runt Václavplatsen, med allt från jättelika bok- och musikaffärer till designerkläder och klädkedjor som H&M. Många av de mest intressanta affärerna finns undangömda i gallerior och passager, som t ex Pasá? Lucerna. Varuhuset Tesco på gatan Narodní Tøída 26, har allt man kan behöva, från mat och elektronik till kläder, till väldigt överkomliga priser.

Blandade tips
Åk helst till Prag på hösten eller våren (förutom påsklovet), turisterna är inte lika många då.
Kommer du på sommaren gå upp riktigt tidigt på morgonen och se alla de största sevärdheterna relativt ostört, klockan tio på förmiddag är det fullpackat överallt.
Ströva runt i den gamla judiska stadsdelen Josefov, en blandning av överfyllda kyrkogårdar, synagogor och exklusiva barer och butiker.
Ta tåget till Tjeckiens mest kända borg, den gotiska sagoborgen Karl?tejn från 1300-talet, som byggdes som bland annat förvaringsplats för kronjuvelerna. Borgen ligger sydväst om Prag och på vägen får man också se lite av den tjeckiska landsbygden. Tågen åker varje timme från stationen Smíchov i Prag, tar lite drygt en halvtimme och kostar ca 15 SEK.
Tunnelbanan i Prag är väldigt enkel att använda, och biljetten kan också användas på bussar, spårvagnar och kabelbanan upp till Petøíns utkikstorn. Från flygplatsen kan man istället för en taxi, där man får betala minst 100-150 SEK, ta buss nr 179 till ändstationen Dejvická, där man kliver på tunnelbanan. För 7 svenska kronor tar du dig på en halvtimme in till centrum från flygplatsen (cirka 20 minuter med taxi).
Undvik centrala tågstationen och parken runtomkring på natten, med sina narkomaner, prostituerade och kriminella är det Prags farligaste plats.


INFÖR RESAN
Folkmängd: 10,2 milj. (Prag ca 1,5 milj.)
Medlem i EU sedan: 2004
Valuta: för 1 svensk krona får man strax över 3 tjeckiska koruny
Medellön: ligger på ca en tredjedel av Sveriges
Flyg dit: billigt med till exempel danska bolaget Sterling, tur och retur kan hittas under tusenlappen, restiden är 2 timmar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om