Bladlusens fiender lockas med dofter

Framtidens bonde kanske bekämpar bladlöss genom att parfymera sina kornfält med kvickrotsdoft. Då kommer lusens naturliga fiende nyckelpigan flygande — och kemiska bekämpningsmedel blir överflödiga.

Uppsala2005-08-05 00:00
Den suger i sig växtens näringssaft med en lång snabel, sprider virus och lämnar efter sig avföring med hög sockerhalt som får sotdaggsvampar att trivas på stråna.
Havrebladlusen är ett svårt skadedjur. Ett dåligt år kan den förstöra en fjärdedel av korn- och havreskörden om den får härja fritt. För att minska skadorna använder konventionella odlare kemiska bekämpningsmedel.
Med förhoppningen att kunna bekämpa bladlössen utan att spruta gift över åkrarna, och utan att minska avkastningen, ger nu Stiftelsen för miljöstrategisk forskning 24 miljoner kronor till ett tvärvetenskapligt projekt.
Fyra forskargrupper ska försöka ta reda på hur växter påverkar var­andra genom att dofta.
Projektledare är Jan Pettersson, professor i entomologi, läran om insekter, vid SLU i Uppsala. Sedan 40 år är han inriktad på bladlusens beteende.
— Vår utgångspunkt är att växter kommunicerar, bland annat för att konkurrera med varandra, säger han.
Och den kommunikationen sker med dofter.
— Dofter från andra plantor i omgivningen kan påverka en viss kornplanta att förändra sin kemi så att det får effekter på bladlössen, säger Inger Åhman, entomolog vid växtförädlingsföretaget Svalöf Weibull.
Sedan tidigare vet forskarna att insekter föredrar olika dofter. Nyckelpiga och parasitstekel, två naturliga fiender till bladlusen, tilltalas av dofterna från tistel och kvickrot.
— En metod kan vara kapslar med substansen som man långsamt låter sippra ut över fälten, säger Inger Åhman.
Att blanda olika kornsorter och att ta fram nya sorter är två andra idéer i projektet.

Livlig fauna i ekoodling
Ekologiska bönder odlar utan kemiska bekämpningsmedel. En del besprutar fälten med såpa för att komma åt bladlössen. Kjell Sjelin, ekobonde i Vattholma, gör ingenting. Han tycker normalt inte att lössen orsakar stora problem. Den biologiska mångfalden innebär att det finns skadedjur till skadedjuren.
— Att vi inte besprutar med kemiska bekämpningsmedel gör att vi har en ganska livlig fauna av olika sorters insekter i våra fält, säger han.
Att ekologiska bönder gödslar mindre och varierar växtföljden har också betydelse, tror han, men poängterar vikten av forskning kring biologiskt lämpliga bekämpningsmetoder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om