Blackhawk – en riktig olycksfågel

På torsdagen testades den nya helikopterplattan på Akademiska sjukhuset av Försvarsmakten. Men skulle det hända i skarpt läge har det inträffat en katastrof.

Tidigare i veckan testades helikopterplattan på Universitetssjukhuset i Linköping tidigare i veckan.

Tidigare i veckan testades helikopterplattan på Universitetssjukhuset i Linköping tidigare i veckan.

Foto: Lasse Jansson

Uppsala2016-08-12 14:12

Den senaste tiden har stora Blackhawkhelikoptrar, eller Helikopter 16 som den något mer prosaiskt heter inom Försvarsmakten, landat på sjukhus runt om i landet. Och storleken har betydelse, med en maxvikt på runt tio ton är den dubbelt så tung som en vanlig ambulanshelikopter.

LÄS MER: Blackhawk landade på Akademiska sjukhuset

­– Det är många sjukhus som hör av sig, en del helikopterplatser är nya och en del vill man testa för att man inte har landat där med medeltunga helikoptrar tidigare, säger Lasse Jansson, informationschef Försvarsmaktens helikopterflottilj i Linköping.

Ni måste ha varit förhållandevis säkra på att plattan skulle fungera innan ni satte ner helikoptern på Akademiskas tak?

– Ja, det är inte en fråga om det går att landa, utan hur man gör det bäst. Det handlar om inflygningsvinklar och vilken väg man ska närma sig plattan. Vi dokumenterar det så att vi vet vi hur det ser ut på de olika platserna.

Linköping är bas för de 15 Blackhawk UH-60 som finns i svenska försvaret. Tanken är att de ska kunna hjälpa till vid en kris när samhällets vanliga resurser inte räcker till.

– Det kan röra sig om en stor olycka eller naturkatastrof, då ska vi hjälpa till att flyga skadade. Det är inte frågan om att det i fortsättningen är Försvarsmakten som ska flyga ambulansflyg, säger Lasse Jansson.

Man har deltagit i större övningar tillsammans med olika sjukhus, till exempel Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Där flög vi in ett 30-tal "patienter" i skytteltrafik med många helikoptrar. Sahlgrenska ville testa sin organisation och vad som händer om det kommer in väldigt många svårt skadade på en gång, säger Lasse Jansson.

Fördelen med att använda Helikopter 16 är att den kan ta fler patienter än en vanlig ambulanshelikopter. Man kan också förändra inredningen på ett par timmar för att passa det uppdrag man har. Det är möjligt att få plats med upp till fyra bårar – eller elva patienter som är friska nog att kunna sitta.

Lasse Jansson berättar att när helikoptern användes av Försvarsmakten i Afghanistan 2013–14 var den utrustad så att två patienter på bår fick plats tillsammans med en läkare och en sjuksköterska, förutom de två piloterna.

– Då är den i princip utrustad som en akutambulans, det var alltså avancerad vård ombord när man hämtat upp folk på skadeplatsen för att transportera dem till ett sjukhus.

Vid en olycka är tidsfaktorn viktig, men det kan ta förhållandevis lång tid för en av dessa helikoptrar att faktiskt vara på plats. Helikopterflottiljen står inte i ständig beredskap, om något skulle hända utanför ordinarie arbetstid så kan det ta ett par timmar att få ihop en besättning. Men har man väl kommit i luften så kan man rycka in var som helst i landet.

­– Ska vi upp till Norrland måste vi stanna någonstans och tanka på vägen, men Linköping till Uppsala klarar du på en timme.

Försvarets landning på Akademiskas tak har väckt viss uppmärksamhet. Brukar ni få reaktioner?

– Helikoptrar är alltid spännande i sig. Jag får ofta samtal från folk eller medier som undrar vad som hänt när vi är ute på övningar eller flyger över en stad. Jämför du med det andra flyget vi har i flygvapnet så flyger helikoptrarna väldigt lågt, på bara några hundra meters höjd. Och ska de in och landa på en platta centralt i en stad så flyger de ännu lägre. Det gör ju att folk får se något som de kanske inte får se så ofta.

Helikopter 16

(Blackhawk UH-60)

Längd: 15,3 meter

Höjd: 3,8 meter

Kabinhöjd: 1,37 meter

Tomvikt: cirka 5,6 ton

Max bruttovikt: 9,9 ton

Max hastighet: 280 km/tim

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om