Björn slog sönder hans bikupor

"Jag såg tydligt märkena efter klorna". Under sina tjugofem år som biodlare har Göran Sundström inte fått påhälsning av björn förrän nu.

Foto: TT/arkiv

Uppsala2015-05-13 11:58

Videon är inte längre tillgänglig

I måndags kunde Länsstyrelsen bekräfta att en björn hade slagit bikupor i Hagby. Den drabbade biodlingen drivs av Göran Sundström som under sina 25 år som verksam biodlare först inte kunde tro att skadorna hade orsakats av en björn.

– Jag hade ingen aning om att det fanns björn i trakten, säger han. Det var därför jag inte trodde mina ögon.

Fyra av odlingens sexton bikupor var slagna och två av odlingarna gick inte att rädda.

– När björnen går fram till bikupor så slår den till dem och man ser tydligt märkena efter klorna. Sedan tar björnen ut ramarna och går bort med dem en bit, säger säger Per Blomkvist, besiktningsman på rovdjursskador på Länssyrelsen.

Enligt Per Blomkvist är det inte ovanligt med björn under den här årstiden. Han berättar att det beror på att björnen inte har så mycket mat när de gått ur ide och att de har sin brunstperiod under maj och juni, vilket gör att björnen kan röra sig över stora områden och ibland söka mat bland människor.

När Göran Sundström fått klart för sig att det handlade om björn förstod han att de redan ett par veckor tidigare fått besök av björn.

– Vi insåg att vi hade samma slags skador på andra bikupor, jag hade inte trott att det skulle kunna vara björn. Men det var glasklart, det var samma klomärken, säger han.

Han har inga planer på att vidta några säkerhetsåtgärder i nuläget.

– Det är klart att det är oroande om björnen skulle komma tillbaka, säger Göran Sundström.

Om man skulle stöta ihop med en björn ska man försöka röra sig så långsamt som möjligt.

– Det är dumt att springa, det gäller att vara så lugn som man kan i situationen och långsamt gå därifrån, säger Per Blomkvist, besiktningsman på rovdjursskador på Länssyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!