Beslutet att riva radhusen på Spelmansvägensom meddelades i januari var det senaste som väckte upprörda känslor. Redan 2011 beslutades att husen på Långåsvägen i Björklinge skulle renoveras, men renoveringen har ännu inte startat. Av beslutet om renovering följde att Uppsalahem också beslutade att bara skriva korttidskontrakt för alla bolagets lägenheter i Björklinge, alltså fastigheterna på Långåsvägen, Spelmansvägen och Prästgårdshöjden.
Att korttidskontrakt används i områden där renoveringar planeras motiverar Uppsalahem med att man på så sätt kan undvika baracker som ersättningsbostäder.
Beslutet om korttidskontrakt för alla nya hyresgäster i Björklinge ändrades 2013 till att inte gälla för ettor och tvåor, något som nu riskerar att drabba hyresgäster dubbelt.
En hyresgäst som UNT skrev om i januari fick ett korttidskontrakt på sin tvåa på Spelmansvägen en månad innan beslutet 2013. Hon har utvecklat en svår hudallergi som enligt de läkarbesked hon fått troligen beror på inomhusmiljön i lägenheten på Spelmansvägen. Lämna lägenheten har hon inget emot, men hon vill bo i Björklinge. Enligt de första beskeden skulle de med korttidskontrakt varken få hjälp av Uppsalahem att hitta ny bostad eller flytthjälp, vilket UNT också skrev om.
Uppsalahem ändrade sig senare:
– Vi erbjuder samtliga hyresgäster på Spelmansvägen flytthjälp och nya korttidskontrakt i hela vårt bestånd, säger Mikael Rådegård.
Om hyresgästerna från Spelmansvägen med tillsvidarekontrakt hittar en Uppsalahemslägenhet i Björklinge där den boende har korttidskontrakt, kommer den senare att tvingas flytta med en månads varsel.
Fortfarande finns inga planer för renoveringsstart på Långåsvägen, och ingen plan för vad som ska hända med Spelmansvägen efter rivningen.
Hyresgäster som UNT varit i kontakt med har beskrivit det som att Uppsalahem har lagt en ”död hand” över Björklinge. Men det är en beskrivning som Mikael Rådegård säger sig inte känna igen:
– Hur vi planerar för Björklinge måste passa in bland alla andra bygg- och nyproduktionsprojekt som vi har rullande och planerar för. Till det kommer processer som vi inte råder över, t ex kommunens detaljplanearbete, överklaganden etc. Det finns aldrig en tidplan som är huggen i sten, vi behöver vara flexibla för hur vi fördelar våra resurser.
– Vi är ju inte heller det enda boendealternativet på orten, säger Mikael Rådegård.