Björck i ny strid för F 16

Landshövding Anders Björck framhärdar i sin uppfattning att sista ordet inte är sagt rörande Flygskolans placering. Mot bakgrund av regeringsbeslutet 24 oktober om svenskt deltagande i ett kommande europeiskt flygutbildningssamarbete manar Anders Björck regering och riksdag att "inte slutligt sätta ner foten" i frågan.

Uppsala2003-01-11 00:01
Uppsalabon och socialdemokraten Tone Tingsgård, vice ordförande i riksdagens försvarsutskott, säger apropå Anders Björcks utspel:
- Anders Björck vet mycket väl att beslut är tagna och sista orden sagda när det gäller nedläggningen av F 16 och Flygskolans placering på Malmen.
— De europeiska flygskolorna har givetvis diskuterats i såväl utskottet som regeringen. Men det handlar om något som ligger långt fram i tiden. Det går inte att, som Anders Björck tycks anse, koppla ihop dessa storheter.

Jan Andersson förvånad
Flygvapnets högste företrädare, nye flygvapeninspektören generalmajor Jan Andersson, uttryckte förvåning över Anders Björcks utspel när han på fredagen besökte F 16.
— Vi jobbar efter de beslut som politikerna tagit. Flygskolan tillhör organisatoriskt F 17 i Ronneby men utbildningen skall ske på Malmen utanför Linköping.
Jan Andersson konstaterar att frågan om de tre europeiska flygskolornas placering skall ses i tidsperspektivet 2012—2015.
— Och Sverige är ett bland många länder i Europa som vill ha del av kakan. Det är inte bra om falska förhoppningar sprids i frågan.
Anders Björck understryker att försvaret givetvis skall följa de politiska beslut som tagits.
— Jag agerar mot regering och riksdag. Ännu ett år finns flygskolan i Uppsala. Och lägg märke till att miljöprövningen för Malmen inte är klar. Innan dess kan man inte börja flyga där.
Men tiden i kombination med redan tagna beslut jobbar knappast för F 16?
— Regering och riksdag kan — i avvaktan på helheten — låta bli att slutligt sätta ner foten. Regeringsbeslutet av 24 oktober om svenskt deltagande i det europeiska flygutbildningssamarbetet har förändrat bilden.
Så långt Anders Björck.

F 16 upphör
Som UNT tidigare konstaterat så kommer under alla förhållanden verksamheter att finnas på Ärnaområdet även efter utgången av 2003, då flottiljen F 16 upphör.
I kortform ser det ut så här:
? Opil, det samlade svenska försvarets insatsledning, med cirka 320 anställda, 60 av dessa civila, placeras successivt på området.
? En av flygvapnets skolor blir kvar på det som ännu kallas F 20. Formerna för verksamheten utreds. Hundratalet personer, officerare och civila, sysselsätts. Till detta skall läggas elever som kommer och går.
? Flygbefälsskolan för utbildning av piloter. Jan Andersson kallade dem på fredagen för "chefspersoner i luften" finns ockå kvar.
? F 16:s status som incidentberedskapsflygfält kräver servicefolk som kan ta emot landande och startande flygplan från landets samtliga flottiljer.
? Från 2004 kan (se fredagens UNT) Ärnafältet bli bas för svenska försvarets flygburna internationella insatser i FN:s, Natos eller andra organisationers regi. Balkan är ett aktuellt exempel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om