Bittert i Kapellskär

Efter 38 år vid tullen i Kapellskär får Sune Pettersson gå - verksamheten i hamnen läggs ned. Han och de andra brottsbekämparna befarar nu att färre tullare och färre kontroller kan underlätta för smugglarna.

Uppsala2008-01-30 08:28
- Det känns bittert. Jag har ju byggt upp en verksamhet och är rotad här. Det här är det jag kan, säger Sune Pettersson där han sitter i konferensrummet på övervåningen i Kapellskärsterminalen.
Sammanlagt är det sex brottsbekämpare och fyra tullklarerare som försvinner om tullen i Kapellskär läggs ned enligt arbetsgruppens förslag. Tullklarerarna erbjuds förflyttning till Arlanda. De sex brottsbekämparna sägs upp.

För dem personligen är beskedet en katastrof. Men det får också konsekvenser för verksamheten. Brottsbekämparna har ryckt ut till hamnar längs hela Upplandskusten. Och i Kapellskär har deras närvaro betytt mycket. Nu ska allt detta skötas av en krympande skara från Stockholm i stället.
- Ju färre brottsbekämpare inom tullen desto lättare blir det att smuggla in varor. Vi som har bedrivit brottsbekämpning i det här området har också kunnat arbeta med personliga kontakter vilket lett till att vi fått tips. Det blir svårare när inte någon är på plats, säger Sune Pettersson.

Även avsaknaden av tullklarerare får stora konsekvenser. Till Kapellskär kommer årligen 20-25 000 bilar från Ryssland med båtarna från Finland och Estland. Nu får de stora tunga långtradarna åka till Arlanda eller Stockholm när de ska klarera in sitt gods.
I förlängningen kan det innebära att de rederier som trafikerar hamnen förlorar kunder.
- Vi tycker det är helt galet och det är ett väldigt svek mot näringslivet att det inte blir någon service här längre, säger tullklarerarna John-Erik Jarlhammer och Åke Södergren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!