Bistånd till yttrandefrihet fp-förslag

En miljard kronor bör avsättas i yttrandefrihetsbistånd och Sverige bli en fristad för förföljda journalister och författare. Det är några av delarna i folkpartiets kulturpolitiska program som Cecilia Wikström presenterar på partiets landsmöte.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-09-05 19:09
När folkpartister från hela landet på torsdagen inleder landsmötet i Västerås står kulturpolitiken i centrum. Sedan februari har Uppsalas länsförbundsordförande Cecilia Wikström lett arbetet med att ta fram ett kulturpolitiskt program där förslaget om yttrandefrihetsbistånd kanske är den mest kontroversiella idén.

- Det är oerhört viktigt att stödja regimkritiska författare, bloggare och journalister. Därför har vi tagit i ordentligt och sagt att en miljard ur den befintliga biståndsbudgeten ska gå till detta, säger Cecilia Wikström.
En del i biståndet ska bestå i att utse ett antal fristäder i Sverige där författare och journalister som inte kan verka i sina hemländer kan arbeta utan att hotas eller förföljas.
- Genom arbetsstipendier skulle de kunna tjäna det fria ordet i lugn och ro.

Cecilia Wikström understryker att kärnan i partiets kulturpolitik just är att värna kulturlivets oberoende. Det senaste årets diskussion kring Muhammedkarikatyrerna och konstnärens Lars Vilks teckningar med Muhammed som rondellhund har bara stärkt henne i den uppfattningen.
- Det är ruskigt att vi som har haft en grundlagsskyddad yttrandefrihet sedan 1766 hukar oss. Att vi har haft en utrikesminister som givit tecken att stänga ned en hemsida efter krisen i samband med Muhammedkarikatyrerna.
Cecilia Wikströms tidigare mycket uppmärksammade förslag om att införa en litteraturkanon i skolan finns också med i det kulturpolitiska programmet.

- Det ska vara en rättighet för alla elever att känna förtrogenhet med viss svensk och utländsk litteratur och inte bara vara förbehållet de som har föräldrar med välfyllda bokhyllor.

Att urvalet till denna kanon skulle kunna bli ett problem håller hon inte med om.
- Till att börja med ska listan vara så lång att den lämnar stor valfrihet och självklart är det inte vi politiker som ska bestämma vilka verk som ska vara med. Det ska litteraturvetare, bibliotekarier och elever göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om