— Men Uppsala kommuns biogasanläggning klarar inte av att producera mer i dag. Resten av bussarna får vi köra på diesel, säger han.
Anledningen är brist på avfall, biogasanläggningens bränsle. Swedish Meats har länge levererat slakteriavfall men sedan bolaget dragit ned på verksamheten i Uppsala så har avfallsmängderna minskat kraftigt och det påverkar gasproduktionen.
— Femtio procent har fallit bort och det finns få andra slakterier i regionen. Ofta används det som finns lokalt, säger Magnus Källman avfallschef i Uppsala kommun.
Meningen är att hushållsavfall ska ersätta slaktresterna. Kommunen investerar just nu femton miljoner kronor för att anpassa anläggningen till hushållssopor som källsorterats. Bland annat måste en teknik för att ta bort plastpåsarna som soporna ligger i installeras. Ombyggnaden ska vara klar under första halvåret i år.
— I dag rötas några hundra ton hushållssopor. Målet är att allt ska in i anläggningen. Det hoppas vi kunna uppnå under nästa år, säger Magnus Källman.
UNT: Bara trettio procent av bussarna i Uppsala köra på biogas i dag. Bussbolaget vill ha mer. När kommer ni att kunna öka produktionen?
— Om vi skulle kunna få tag på mer slakteriavfall så kanske vi kan producera mer. Annars måste anläggningen byggas ut och några sådana planer finns inte för närvarande. Det finns inte råvara nog för det. Vi kommer att behöva allt som hushållen källsorterar i dag.
Hur mycket gas dagens utbyggnad ger är svårt att uppskatta. Variationen är stor beroende på hur råvaran ser ut. Klart är dock att hushållssoporna inte ger lika mycket gas som slakteriavfallet.
FAKTA - biogas
Biogas bildas när organiskt material bryts ned i syrefri miljö. Den är en förnyelsebar energikälla som precis som naturgasen i huvudsak består av metan.
Den produceras när deponerat hushållsavfall bryts ned av mikroorganismer eller när slam från kommunala vattenreningsverk genomgår en rötningsprocess. Biogas upstår också spontant i naturen.
Biogas kan användas som fordonsbränsle eller till el- och värmeproduktion. Den används ofta småskaligt i lokala anläggningar men efterhand som användningen ökar blir de miljömässiga och ekonomiska fördelarna allt större.
Källa: Gasföreningen
Läs mer i UNT