Biogasbyggare vägrar betala skadestånd

Sten, grus och metaller i avfallet förstörde den tekniska utrustningen. Det var alltså kommunens eget fel att biogasanläggningen som skulle driva Uppsalas biogasbussar inte fungerade.

Uppsala2005-01-27 00:00
Det hävdar företaget YIT Vatten och miljöteknik AB, förkortat VMT, som för snart två och ett halvt år sedan stämdes av Uppsala kommun och krävdes på 30 miljoner i skadestånd.
Kommunen hävdade att VMT inte kunnat fullfölja vad man lovat när man 1996 antog uppdraget att bygga en biogasanläggning vid Kungsängen i Uppsala.
Två år senare hävde kommunen kontraktet, felaktigt anser VMT, och byggde en helt ny anläggning. Merkostnaderna beräknades till 30 miljoner.

Avgörs i Uppsala
Sedan Uppsala kommun stämde VMT vid Uppsala tingsrätt i september 2002 har inte mycket hänt i själva tvisten. Nyligen möttes dock parterna i en första muntlig, förberedande förhandling i tingsrätten.
Innan dess hade VMT till att börja med protesterat mot att Uppsala tingsrätt skulle avgöra tvisten. VMT som har sitt säte i Landskrona hävdade att tvisten borde avgöras där.
Det ansåg inte Uppsala tingsrätt. VMT överklagade till hovrätten som gick på tingsrättens linje. VMT överklagade då till Högsta domstolen, HD, som vägrade pröva frågan. Det betydde att tvisten ska avgöras i Uppsala tingsrätt som första instans.

"Fel häva avtal"
I den muntliga förberedelsen nyligen höll parterna fast vid sina ursprungliga ståndpunkter. Enligt kommunen lyckades inte VMT bygga en fungerande anläggning. Därför var kommunen tvungen att låta en annan entreprenör fullfölja bygget.
Och VMT vägrar fortfarande att godkänna kommunens resonemang och fordran på 30 miljoner. Enligt VMT fick man ingen ärlig chans. Det hushålls- och slaktavfall med mera som matades in i anläggningen innehöll för mycket metaller, sten och annat olämpligt. Det blev helt enkelt grus i maskineriet och driftstopp.
Enligt VMT var det fel av kommunen av häva avtalet och sedan bygga en helt ny anläggning om 450 kvadratmeter.

Träffas på plats
Inför nästa fas i tvisten kräver båda parterna att man då möts på plats, vid biogasanläggningen i Kungsängen. När detta kan ske är ännu oklart.
Till att börja med får VMT fram till 10 mars på sig att närmare förklara på vilket sätt substratet, alltså det använda avfallet, avvek från vad man avtalat om från början.
Dessutom ska VMT förklara varför kommunens nybyggnation var onödig, för att få en fungerande anläggning enligt det ursprungliga avtalet mellan parterna.
Enligt en beräkning som gjordes för två år sedan skulle kommunens investeringar i biogasanläggningen komma att sluta på 135 miljoner. Den ursprungliga kalkylen var 34 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om