Biogasbussarna dyra i drift
Bränslekostnaden för Uppsalas biogasbussar är ungefär 209 kronor per mil. Jämfört med kostnaden för dieseldrift är skillnaden horribel, anser Lars Bäcklund (m). Tack vare biogasen slipper Uppsalaborna utsläpp från cirka en miljon liter diesel per år.
Rune Hovberg ser till att nermalda djurkadaver omvandlas till bränsle för Uppsalas stadsbussar.
Foto: Hans E Ericson
Ursprungliga beräkningen sprack
Siffror som UNT tagit fram visar att bränslet för biogasbussarna kostar ungefär 209 kronor milen. Att köra bussarna på diesel skulle ha kostat runt 30 kronor per mil.
— Man måste erkänna att biogasen är en vansinnigt dyr ersättning för diesel, säger Lars Bäcklund (m), vice ordförande i VA- och avfallsnämnden.
Lars Bäcklund har följt projektet sedan starten i mitten av 90-talet. Han tycker inte att miljövinsterna är värda en så hög milkostnad.
— Enligt den ursprunglinga målsättningen skulle biogasen bli några kronor dyrare per mil jämfört med diesel. Det hade varit mer rimligt.
Niclas Malmberg, kommunalråd för miljöpartiet, menar att kostnaderna måste sättas in i ett större sammanhang.
— En stor del av kostnaderna består av investeringar som skrivs av med åren. I och med att dieselpriset kommer att öka dramatiskt blir det billigare med biogasen i ett längre perspektiv.
Miljövinster
Niclas Malmberg framhåller att kommunen skulle tvingats investera för att ta hand om slakteriavfallet om inte biogasanläggningen funnits.
Anläggningen ger en rad miljövinster som är svåra att mäta i pengar:
* Minskade utsläpp från fossila bränslen. Om biogasbussarna drivits med diesel hade Uppsalaluften fått ta emot avgaser från ytterligare en miljon liter diesel per år.
Uppsalaborna slipper därmed stora mängder partiklar i luften samt försurande ämnen som förstör husfasader med mera.
* Växthuseffekten mildras. Biogasbussarna släpper ut koldioxid men utsläppen ingår i ett kretslopp. Bussarna drivs av rester från djur. Under sin livstid har djuren levt på växtlighet som i sin tur tagit upp koldioxid från luften.
* Från biogasanläggningen kommer rötslam som sprids på åkermark för odling av till exempel brödsäd. Därmed minskas förbrukningen av energislukande konstgödsel.
* Slakteriavfallet tas om hand. Att elda upp det hade varit en tveksam lösning eftersom det innehåller så mycket vätska.
* Biogasbussar är tystare än dieselbussar.
Skarp kritik
Projektet har fått hård kritik, inte minst för att de ekonomiska kalkylerna sprängts. Det var tänkt att investeringarna i biogasanläggningen i Kungsängen skulle bli 34 miljoner kronor. Siffran är nu uppe i 118 miljoner.
— Jag föreslog att man skulle börja med försök i mindre skala. Men miljöparitet drev igenom att man skulle bygga ut en fullskalig anläggning innan det fanns ordentliga kunskaper. Man köpte grisen i säcken helt enkelt, tycker Lars Bäcklund.
Han får medhåll av konsultbolaget Komrev som har ifrågasatt om det är vettigt att använda skattemedel för att finansiera utvecklingsprojekt av det här slaget.
Driftstörningar
Under utvecklingen av biogasprojektet har det förekommit svåra driftstörningar och produktionen har tidvis varit mycket låg. Komrev har beräknat att drivmedlet för bussarna år 1998 kostade 1 009 kronor per mil.
— I dagsläget har vi anledning att vara glada över anläggningen, tack vare den har kommunen bidragit till en utveckling av tekniken, säger Niclas Malmberg
Från nästa år ska det komposterbara avfallet från Uppsalas alla hushåll hamna i biogasanläggningen. I dag körs det grönsaksavfall etc som hushållen källsorterar till soptippen vid Hovgården där det får multna till jord.
I och med att hushållens kompost istället ska bli biogas krävs det att kommunen investerar ytterligare 15 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!