Billigt personallån kan bli dyr historia

Den som funderar på att ta ett så kallat personallån, alltså låna pengar av arbetsgivaren, ska tänka efter ordentligt före. Förmånsbeskattningen kan göra lånet dyrare än man tror.

Uppsala2005-08-21 11:44
Det är relativt lätt att få lån på banken i dag och räntorna är fortfarande låga. Ändå kan man lockas att ta personallån till ännu lägre ränta. Då lånar man pengar av det företag där man är anställd i stället för att ta ett vanligt banklån.
Det här kan verka frestande, i synnerhet för den som har svårt att få ett vanligt banklån. Oftast krävs det inte någon omfattande kreditprövning liknande den som bankerna gör. Företaget har i stället sin säkerhet i den anställdes lön.
Men det finns nackdelar med det här. Annika Creutzer, privat­ekonom på Skandiabanken, säger att lånet kan bli dyrt om man har hög marginalskatt. Det beror på att lånet, om det har lägre ränta än marknadsräntan, ska förmånsbeskattas.

Förmånsskatt
Du får alltså skatta för den förmån som det innebär att få den låga räntan, på samma sätt som att du skattar för att du har tjänstebil som du använder privat eller får köpa subventionerad lunch.
— Ibland kan det faktiskt vara bättre att tacka nej till personallånet. Det gäller framför allt om ­arbetsgivaren vill att du betalar en ränta på ett par procent och du dessutom har hög marginalskatt, säger Annika Creutzer.
Då blir kostnaden så hög att den motsvarar en ränta på ungefär 3 procent. Om du samtidigt kan få ett banklån med rörlig ränta under 3 procent är det ingen bra affär.
Billigt blir lånet bara om du enbart betalar kommunal skatt. Då betalar du i praktiken inget extra för att du får låna billigt av arbetsgivaren. Förmånsskatten är då lika stor som det skatteavdrag du får göra och de tar ut varandra.
Så här fungerar det: Förutom att ränteförmånen läggs på toppen av din inkomst och du skattar för den får du också dra av den i deklarationen. Dessutom får du göra avdrag för räntan du betalar till arbetsgivaren.
— Om den anställde inte betalar någon ränta alls till arbetsgivaren utan bara skattar för förmånen blir lånet i praktiken gratis. Men så fort förmånen beskattas med mer än 30 procent så kostar lånet något, säger Annika Creutzer.

Mindre vanliga
Rolf Vingemar, skatteintendent på Skatteverket i Gävle, säger att det förmodligen skulle bli vanligare med personallån om de gynnades av skattereglerna. I dag är det ingen skillnad på att få 1 000 kronor kontant av arbetsgivaren och att få en ränteförmån på motsvarande belopp.
— Jag har inga siffror men jag har en känsla av att personallånen blivit mindre vanliga än för tio—femton år sedan. Den låga räntan är ett skäl. Dessutom kan företagen inte låsa sitt kapital i lån till de anställda, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om