Billigare för elbolag att inte följa lagen
Elbolag som inte följt lagen om elcertifikat är vinnare i förra årets handel med grön el. Statens straffavgift är 40 kronor billigare per certifikat än snittpriset på marknaden. Björklinge Energi sparar en halv miljon kronor på det. Statliga Vattenfall mångdubbelt mer.
Energimyndigheten som sköter hanteringen var beredda på att en del företag skulle utnyttja möjligheten att agera så här.
- Men att över 20 procent skulle göra det hade vi inte trott. De som utnyttjar kvotpliktsavgiften följer inte syftet med lagen. Konsekvenserna är uppenbara. De får böter och det är de väl medvetna om, säger Tord Niklasson som är projektledare för elcertifikat.
"Vi agerar affärsmässigt"@3a Text u indr.:
I Uppsala län har elva bolag inte fullgjort sin kvotplikt. Björklinge Energi har inte köpt något alls för 2003. Det har inte heller Norrtälje Energi, Landstingsservice i Uppsala, Amersham Biosciences och ståltillverkaren Erasteel i Söderfors. Björklinge Energi betalar nu drygt två miljoner kronor för sina 11 480 certifikat. Det är nästan en halv miljon kronor mindre än om bolaget skulle köpt certifikat till marknadens genomsnittspris.
- Vi agerar affärsmässigt och har legat och väntat och tittat på priserna. Vi köper där det är billigast och har rent krasst kommit fram till att det är billigare att ta straffavgiften än att köpa kvoter, säger marknadschef Lars Endrell.
Störst avgift för Vattenfall
Störst kvotpliktsavgift i landet har statliga Vattenfall. Vattenfall har köpt upp två tredjedelar av sin kvotplikt och får nu
170 000 certifikat till lågpris. Det motsvarar 30 miljoner kronor i avgift.
- Vi köpte certifikat till en början när priserna var lägre. Men när det steg så valde vi att avstå och ta kvotpliktsavgiften i stället. Det är ett sätt att skydda våra kunder mot höga priser. Det är inte marknadsmässigt att köpa till ett högre pris om vi kan få ett lägre, säger Jan K Johansson som handlar med certifikat vid Vattenfall.
Att kvotpliktsavgiften satts så mycket lägre än snittpriset beror på att regeringen bestämde det i förväg.
Skydd för konsumenterna
- Det var svårt att förutsäga en nivå. 175 kronor var för att skydda konsumenterna mot allt för höga priser. Det är ju de som betalar i slutänden, säger Tord Niklasson.
Tror du inte många elleverantörer som betalat dyrt för sina kvoter känner sig lurade. Det handlar ju om mycket pengar?
— Det vet jag inte. De som har köpt har ju gjort det för att de har ett behov av certifikat. Nästa år höjs kvotplikten till 240 kronor och från och med 2006 införs ett pris som kommer att ligga betydligt över genomsnittspriset. Men samma problematik kan ju uppstå nästa år igen. Vi vet ju inte vilka priser det blir, säger Tord Niklasson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!