Vi kliver in i en provlägenhet som byggts av en fabrik i Vedyxa öster om Uppsala. Utifrån ser den ut ungefär som en byggbod. Den är rektangulär. Fönster fyller ut hela kortsidan. Innerväggarna är vita, skåpluckorna ljusgrå och mörkgrå, golvet vitoljat trä.
Så här kommer lägenheterna att se ut som ska byggas i Gamla Uppsala, på allmänningen framför en rad tegelvillor där Gamla Uppsalagatan möter Österleden. Det ska bli högre hus mot gatan och lägre mot villorna.
Uppdraget att bygga små och billiga lägenheter har gått till det nystartade byggföretaget Junior Living AB där Janne Pettersson och Manne Bouveng är delägare, båda med rötter i Uppsala. De samarbetar med Andreas Martin-Löf Arkitekter.
– Det går nästan inte att komma in på bostadsmarknaden som ung med lite pengar. Det är en lucka som vi vill täppa igen, säger Janne Pettersson.
Det som får ner priset är att man bygger helt färdiga och identiska kapslar i en fabrik. Alla lägenheter har ett separat ventilationssystem, så det blir ytterst få installationer på plats. Allt kopplas bara in i stommen som byggs parallellt.
– Det är som att skjuta in en tändsticksask, säger Manne Bouveng.
Det enda som skiljer treorna från ettorna är två sovrum. Alla kommer att ha balkong, diskmaskin och ett stort badrum med dusch och tvättmaskin. Det blir inga personliga val av färger eller annat.
Uppsala kommuns kontor för samhällsutveckling har ett politiskt uppdrag att skapa förutsättningar för att bredda utbudet av mindre hyresrätter i Uppsala. Därför utlystes en tävling för att få in förslag på smarta och prisvärda lägenheter på marken i Gamla Uppsala. Ett önskemål var att området skulle ha stadskänsla.
– Förslaget som vann är välgjort med bra anpassning till omgivande bebyggelse. Det har ett intressant tänk med boendefunktioner som samlingslokaler, cykel- och postrum i bottenvåningen, säger Ulrica Ström, planeringsstrateg på kontoret för samhällsutveckling.
Det finns ingen garanti för att det kommer att se ut exakt som på ritningarna. Under våren väntas planbesked från plan- och byggnadsnämnden. Om det är positivt kan arbetet med detaljplanen starta. Då ska allt granskas i detalj – solförhållanden, höjder och placering av husen, hur de klarar buller med mera.
När detaljplanen gått igenom får exploatören köpa marken av kommunen. Junior Living AB hoppas på byggstart 2015. Själva bygget beräknas ta ett och ett halvt år.