Billig dollar problem för uppländska exportföretag

Den svaga dollarn är på sikt mycket negativ för den exportintensiva industrin i Uppland. Andra, som har stora kostnader i dollar, sparar i stället stora belopp. Dit hör till exempel beklädnadsindustrin och flygbolaget SAS.

Foto:

Uppsala2008-03-18 15:13
Sex kronor för dollarn är bara drygt hälften av toppnoteringen 11 kronor sommaren 2001. För exportbolagen i Uppland slår det direkt på resultatet.
- I Gimofabriken har vi korta ledtider, leverans och fakturering omgående, säger Jan Lissåker ansvarig för investerarrelationer på Sandvik.

För Sandvik betyder 10 öre på dollarn 70 miljoner i intäkter. Till viss del har företaget garderat sig genom terminssäkring mot valutaförändringar.
- Men förr eller senare slår en nedgång ändå igenom. Effekterna mildras dock genom att vi säljer lika mycket i Europa och Asien som i Nordamerika.
- Vi tappar i konkurrenskraft mot amerikanska företag. Nu gäller det att vara bättre och effektivare än dem, säger Jan Lissåker.

Habia Cable i Söderfors tappar också i konkurrensen, men vinner tillbaka lite på att man har produktion utomlands och därmed även kostnader i dollar.
- Min reflektion om dollarkursen är att det är lite märkligt med en världsvaluta som tillåts pendla mellan fem och elva kronor, säger koncernekonomichefen Jan Blomén.
Andra tjänar i stället på att dollarn är billig. Rese- och beklädnadsindustrin är några exempel. Flygbolaget SAS ett annat.
- Det är bra för oss. Kostnaderna för leasing av flygplan och bränsle dominerar och betalas i dollar, säger Sture Stölen, IR-chef på SAS Sverige.
- Tyvärr neutraliseras bränslekostnaderna av att oljepriset gått upp kraftigt. Där förlorar vi lika mycket som vi tjänat på valutan.
Vinnare är också konsumenterna. Inte bara kläder och resor till USA, många elektronikvaror prissätts också i dollar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om