Biljettvägrare stannar hela tåget

En resenär vägrade betala – då stoppades Upptåget mellan två stationer. Anledningen till stoppet ropades också ut i högtalarna. Vid andra tillfällen har tåget hållits kvar vid en station för att få biljettvägrare att betala.

Anna Orring

Anna Orring

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-10-28 15:05

Rusningstid vid halv sex en kväll i oktober. Mellan Arlanda och Upplands Väsby stannar tåget, och i högtalarna får passagerarna veta att stoppet beror på att två personer inte vill lösa biljett. ”Tråkiga nyheter för er som ska vidare med SL:s pendeltåg. Vi blir stående här tills de har köpt biljett”.

Efter ett par minuter åker tåget igen och kommer till Upplands Väsby några minuter sent. Tågföretaget DSB, som kör Upptåget, menar att det inte är enligt rutinerna att stoppa ett tåg på det här sättet.
– Det finns i alla fall ingen rutin att stanna mitt på banan. Proceduren är att betalar man inte får man kliva av vid nästa station. Vi ska ta upp det här internt, säger Hanne Reiler, affärsområdeschef för DSB i Uppland.
Däremot ser hon i princip inget fel i att alla ombord via högtalarsystemet får veta att några passagerare inte vill betala.
– Personalen är skyldig att informera om varför tåget står stilla. Men man måste se det från fall till fall, säger Hanne Reiler.

Hos Upplands Lokaltrafik, som har det övergripande ansvaret för trafiken, håller man inte med.
– Det tycker jag inte är något bra sätt att lösa problemet på. Det blir som att skapa en mobb, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

UNT känner till ett tillfälle när tåget har stoppats ute på banan. Men flera gånger har tåget hållits kvar på en station i väntan på att en vägrande passagerare ska betala. Vid ett sådant tillfälle, en kväll i september, blev tåget stående på Arlanda station. Den gången ropades orsaken till stoppet inte ut i högtalaren, men medpassagerarna i samma vagn blev allt mer otåliga på uppehållet, har UNT fått uppgift om. Till slut gav passageraren med sig och betalade. Inte vid något av de här tillfällena larmades polis, enligt Länskommunikationscentralen i Stockholm och Norrortspolisen, så stoppen berodde inte på att man väntade på assistans.

Anna Bergström är lokförare och ordförande för den lokala klubben i fackföreningen Seko. Hon har inte hört talas om tåg som stoppas ute på banan, men tycker det kan vara bra att berätta för alla ombord om någon inte vill betala och tåget hålls kvar vid en station.
– Det ger en förståelse för varför vi står stilla. Ofta får tågvärden stöd. Men det kan bli tvärtom också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om