En polispatrull fick på onsdagseftermiddagen syn på en stillastående bil som stod trafikfarligt parkerad i vägrenen på E4 utanför Uppsala i södergående riktning. Poliserna stannar till för att kontrollera bilen.
– När patrullen kommer fram till bilen lämnar den platsen i mycket hög fart. Vi hinner inte ens ta beslut om att inleda ett formellt förföljande innan vi larmas om att en trafikolycka har inträffat längre fram, säger Mathias Rutegård, polisens presstalesperson.
Bilen hade svängt av motorvägen och åkt in mot Bärbyleden. I rondellen direkt efter avfarten körde föraren, en man i 30-årsåldern, på en annan bil bakifrån. Förutom polis kallas även räddningstjänsten och ambulans till platsen.
– När patrullen som först försökt stoppa bilen kommer fram till platsen kort därpå sitter alla kvar i sina bilar. Ingen av de tre passagerarna i bilen som kört från polisen är skadade men föraren grips, säger Mathias Rutegård.
Mannen frihetsberövades och fick följa med till polisstationen för provtagning. Han är nu misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, drograttfylleri, ringa narkotikabrott genom bruk samt vållande till kroppsskada. De övriga passagerarna, en kvinna i 25-årsåldern och en man i 20-årsåldern, blir misstänkta för ringa narkotikabrott, eget bruk.
I bilen som blivit påkörd färdades däremot en kvinna som fick föras till sjukhus. Skadeläget är oklart, men enligt initiala rapporter ska det inte röra sig om några allvarliga skador.
Händelsen inträffade vid 17-tiden på onsdagen. Trafiken påverkades inledningsvis kraftigt av händelsen, men vid 17.35 hade räddningstjänsten bogserat bort bilarna och rensat vägbanan från bildelar och trafiken kunde flyta på som vanligt igen.
Bara några timmar tidigare inträffade en liknande händelse, då en bilist krockade in i ett par skyltar efter att han vägrat stannat på polisens tecken.
– Det här är två ganska lika händelser som kunde ha undvikits. Man ska stanna på polisens tecken, säger Mathias Rutegård.
Hade olyckan kunnat förhindras om polisen snabbare tagit beslut om förföljande?
– Beslut om att inleda ett förföljande är alltid en avvägning. I det här fallet har vi kommit fram till att vi inte hade kunnat göra något annorlunda och att felet här helt ligger på föraren som orsakade olyckan.