Det pratas ofta om att lägga livspussel, men i idrottande familjer krävs ofta en rejäl tuschpenna och en whiteboard för att få ett grepp på familjelogistiken. Det är barn som ska lämnas på fotboll, hämtas från judo, det är match i innebandy och uppvisningar i gymnastik.
Det här är en ekvation som knappt kan lösas utan bil ens i storstäder med väl utbyggd kollektivtrafik. För vill man att de mindre barnen ska idrotta är det ofta ett måste att man kan skjutsa dem. En undersökning från Riksidrottsförbundet visar att nästan hälften, 44 procent av föräldrarna, skjutsar barnen till idrotten i snitt två till tre gånger i veckan. Och att det skjutsas mer nu än förut syns inte minst på antalet parkerade bilar vid varje idrottshall en vardagskväll.
Men det här är en utveckling som omfattar mer än bara idrotten.
– Fler föräldrar skjutsar också barnen till skolan, säger Peter Eriksson på Riksidrottsförbundet
Riksidrottsförbundets mål är att idrott för barn i åldern 7-12 år ska ske i närheten av där de bor. Peter Eriksson ser en risk med barn som tröttnar eller inte ens börjar träna i en klubb om det blir för mycket och för långa resor.
– Därför är det viktigt att värna de lokala föreningarna, säger han.
Men vad beror då den här utvecklingen på? En förklaring är samhällsutvecklingen, där vi låtit trafiken sätta allt mer gränser för barnens rörelsefrihet och där föräldrar inte vågar släppa i väg barnen. Stress spelar nog också in. Vi tar bilen eftersom det går fortare än att låta barnen gå.
I dag hinner inte barnen fylla fem innan inbjudningarna från klubbar börjar rassla in i brevlådan. De börjar tidigare än förr och säga vad man vill om femåringar, men de tar sig inte själva till hockeyn.
Enligt Riksidrottsförbundet rör sig förskolebarn sällan mer än 50 till 150 meter från hemmet på egen hand. Och låter man det sätta ramarna blir utbudet begränsat. Men måste man börja träna så tidigt, frågar nog många. Kan man inte vänta tills de själva kan ta sig till träningen? Jo, men då är det faktiskt inte säkert att man kan börja eller får plats i laget. Den risken vill vi inte ta – och då får man finna sig i att fortsätta skjutsa.
Så minskar du skjutsandet
Turas om
Turas om med andra föräldrar att köra till träningar och matcher.
Träna nära
Utgå från de verksamheter som finns nära där du bor. Vill sexåringen spela cricket i ett lag som tränar fyra mil bort får hon kanske vänta tills hon tar sig dit själv. Eller så får ni starta ett eget cricketlag eller någon annan verksamhet där ni bor.
Spontanidrotta
Barn behöver inte organiserade aktiviteter för att träna. Barn spontanidrottar i dag mycket mindre än tidigare. Här kan vi nog uppmuntra dem, men också se till att rusta upp och bygga små anläggningar för barn på skolor och nära där de bor.
Skolaktiviteter
Många klubbar har i dag verksamhet i anslutning till skolan. När du kommer och hämtar barnet på fritids så har hon eller han redan tränat. Det här minskar stressen avsevärt och så slipper barnen träningar med 15 föräldrar som åskådare.
Gå själv
Cykla eller gå till träningen om det är möjligt. På så vis bäddar du för en framtid när barnen kan gå och cykla själva.