I två dagar flyttar världen in i Engelska parken. Här kan man äta, lyssna och dansa sig runt mellan världsdelarna.
Kulturernas karneval har blivit ett etablerat inslag i Uppsalas kulturutbud. I är åttonde gången det arrangeras. Och den som tar sig upp för Carolinabacken efter att karnevalståget passerat kunde upptäcka att här ryms mycket mer än sambarytmer. För arrangörerna är detta också ett politiskt ställningstagande.
– Jag tror att det är berikande att möta nya upplevelser. Det gör något med en människa att uppleva nya saker, den inre världen växer. Och det känns viktigare än någonsin att ha en Kulturernas Karneval, säger Jonna Hylén, samordnare för Kulturernas Karneval.
Besökarna låter sig ryckas med. Nedanför scenen är det ingen åldersgräns, varken uppåt eller neråt, när deltagarna i karnevalståget kommer tillbaka och bjuder på spontandans. Här är det ren glädje och spontanitet.
Och också när de sista sambarytmerna klingat av kan man samtidigt som Thomas Gylling bjuder på diskodans på stora scenen lyssna till Felicia Hangard Nielsen, alias Shoutin' Red, som på tältscenen bjuder på amerikanskinspirerad folk-country-blues, eller titta på cirkusuppvisning med Aros ungdomscirkus på Barnivals-delen av festivalområdet. Och mitt i allt sätter en palestinsk grupp i gång med spontandans till säckpipa på en ledig gräsplätt mellan stånden.
Här kan man också köpa allt från kläder till snidade träälgar eller små spiralskulpturer som tillsammans med en glaskula skapar optiska illusioner när de rör sig i vinden.
Den här oortodoxa blandningen gör att det förmodligen går att hitta något som passar för de allra flesta.
Vill man smaka sig fram finns både traditionella foodtrucks och mer informellt uppdukade bord där olika föreningar serverar exempel från sin matkultur.
– Dolmas säljer bäst. Men jag tycker bäst om de här, säger Sura Al-Araji från föreningen Al-Nahreen och visar några köttfyllda rullar.
Och mitt i stojet på huvudgatan upp mot stora scenen kan man uppleva den etiopiska kaffeceremonin.
– Kaffeceremonin är ett sätt att hålla ihop. Det är i stället för terapi. Vi pratar om allt, säger Akberef Berhoune.
– Smaka den här!, säger hon och bjuder på en injerarulle med kryddig spenatfyllning.
På gräsmattan sitter Johan Lindén och Anna Hansson med sonen Jack, snart 2 år.
– Det är första året vi är här. Jag visste inte att det fanns tidigare. Det är trevligt med mycket folk, och det passar med en kulturkarneval här. Uppsala är ju en kulturstad, säger Johan Lindén.