Tanken med föreningen Fyrisåns vänner är att fungera som bollplank mellan Uppsala kommun och åns användare, vilket inte enbart innefattar båtägare utan också cyklister, joggare och hundägare.
Uppdraget att städa Fyrisån, från Islandsbron till Kungsängsbron, kommer från kommunen. Tillsammans med Fyrisåns vänner och tre andra föreningar arrangerades Strandräddardagen tidigare i veckan. Där samlades volontärer för att städa i området och runt ån.
– Det visar allmänheten att det finns behov av att städa vatten, förklarar Per-Rickard Rönnberg, enhetchef för stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun.
Längs med ån ligger flera uppbogserade roddbåtar. Vissa är hela, andra har sprickor och skavanker. Fyrisåns vänner städar undan övergivna båtar som ligger under ytan, och även båtar som finns parkerade längs ån. Till hjälp har de en vinsch och andra enklare redskap samt en flotte.
När UNT följde med på flotten drogs en övergiven röd platsbåt upp. Arbetet tar ungefär en timme och båten, berättar Willy Palm som är ordförande för Fyrisåns vänner, ska användas som sopbåt i ån. Varför båtar överges kan bero på flera saker, tror Willy Palm.
– Man blir gammal, går vidare i livet och glömmer bort båten.
Han menar också att det är lätt att bara dumpa båten, eftersom det inte finns någon organiserad båtverksamhet i området.
Willy Palm tror sig ha en lösning på problemet med dumpade båtar. Han har ambitioner att starta en småbåtsförening. Den ska fungera som en båtklubb i en välstädad naturmiljö, utan klubbhus.