– Kolla, en säng, konstaterar en tidig besökare i Ekonomikumparken strax innan klockan sju på söndagsmorgonen.
Det är ödsligt i parken på morgonkvisten. Kontrasterna är tydliga – för ett antal timmar sedan var det, enligt polisens uppskattning, 25 000 personer i området. Nu är vi kanske fem. Men redan vid sextiden på morgonen börjar kommunens anställda att städa upp efter Valborgsfirandet som i år slog rekord. Vid halv åtta ansluter flera idrottslag och skolklasser för att rensa staden på tusentals flaskor, möbler, filtar och matrester. Men det är inget volontärarbete – föreningarna får betalt för mödan och Uppsala kommun uppskattar att kostnaden för att städa upp efter kalaset ligger på närmare en miljon kronor.
– Då är hela valborgshelgen inräknad och där ingår även en hel del trygghetsarbete, säger Pär Blom, enhetschef vid gata, teknik och service vid Uppsala kommun.
Hur många personer städar i Uppsala dagen efter valborg?
– Totalt är det närmare 200 personer. Då är både kommunanställda, skolklasser och olika föreningar inräknade.
Pär Blom förklarar att städningen brukar pågå fram till och med klockan 15 dagen efter valborg. Och det är en hel del skräp som städas upp.
– I år räknade vi med att det skulle gå fem eller sex lastbilslaster bara från Ekonomikumparken. Jag skulle uppskatta att det kanske rör sig om 100 kubik totalt i hela staden, säger han.
Det är väldigt många som reagerar på hur det ser ut efter valborg - hur arbetar ni för att minska nedskräpningen?
– Just nu driver vi exempelvis kampanjen Renare Uppsala för att uppmärksamma detta. Vi måste få till en attitydförändring. Och de senaste åren har faktiskt den totala mängden skräp minskat.
Som en del av kampanjen nämner Pär Blom skräpkören som debuterade under lördagen. Kören består av smarta soptunnor som efter debuten ska placeras ut på olika platser i staden. Men vid större evenemang är det tänkt att de ska sjunga tillsammans igen.
– När jag gick runt i Ekonomikumparken i går så hörde jag flera ungdomar prata om sopkören. Och det var det som var tanken - att få folk att reflektera över nedskräpningen. Det var väldigt kul att det uppmärksammades, säger han.
Se allt från UNT:s valborgsbevakning: unt.se/valborg