Automatkarbiner, gevär och pistoler. Varje år hittar Uppsalapolisen ett antal vapen i samband med ingripanden och husrannsakningar. Bara under 2016 har 52 anmälningar om vapenbrott upprättats hos polisen, i nio av fallen handlar det om illegala automat- och handeldvapen som polisen beslagtagit. På bilderna här ovanför syns vapen som alla är illegala och som har funnits i Uppsalabors ägor. Hur många skjutvapen som cirkulerar bland invånarna i staden vet inte polisen.
– Det är en svår fråga att svara på. Men om hela Uppsala vore nedlusat med illegala skjutvapen skulle vi förmodligen beslagta mycket mer än vad vi gör i dag. Det är trots allt så att vi höjer på ögonen om vi upptäcker att en person har ett skjutvapen på sig, det skulle vi inte göra om det blev en vanlig syn. Å andra sidan, de som innehar ett illegalt skjutvapen är rädd om det och skyltar inte med att de innehar det, säger Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.
Den som har ett illegalt skjutvapen i sin ägo kan enligt lagen straffas med böter eller fängelse i upp till två år. Om det rör sig om grovt vapenbrott ligger straffskalan på ett till fyra års fängelse. Det är inte bara skjutvapen som ingår under rubriceringen vapenbrott. Till exempel räknas tårgas som ett vapen.
– Det är intressant vad som räknas som vapen och inte. Du kan till exempel inte dömas för vapenbrott om du äger en handgranat då denna inte ses som ett vapen i lagens mening, utan en så kallad explosiv vara. Det är väldigt märkligt eftersom att handgranater faktiskt kan användas som vapen, säger Jale Poljarevius.