Bilden av småföretagaren klarnar

De jobbar hårt och tycker att regelverket är för krångligt. Annars är ingen småföretagare den andra lik, visar en stor kartläggning som Företagarförbundet och SEB gjort.

Fotvårdare May Len Eiengård tycker inte att lagar och regler är ett stort problem.

Fotvårdare May Len Eiengård tycker inte att lagar och regler är ett stort problem.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-11-14 18:00
Totalt har drygt 800 djupintervjuer gjorts med småföretagare. Företag med under tio anställda utgör 96 procent av landets 900 000 företag.
- Vårt syfte är att lyfta fram den här stora gruppen. Alla politiker i dag säger sig vara småföretagarens vän, men företagarna själva känner inte igen sig i debatten. Vad de vill räknas inte, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare i Företagarförbundet.
Att småföretagarna är viktiga för Sveriges ekonomi understryks av att hälften av alla vill anställa någon, säger hon.
- Räknat på de 544 000 företag med över 10 000 kronor i omsättning betyder det 270 000 nya jobb och det är väl inte dåligt.

Vilka är då småföretagarna och vad vill de?
Enligt rapporten kan de delas in i fem olika kategorier:
Jobbaren, 22 procent av de undersökta: Oftast män och medelålders på lite mindre orter, från arbetarhem. Skulle lika gärna vara anställd. Så gott som alla branscher.
Fixaren, 32 procent: Lite yngre, många män och många med invandrarbakgrund. Riskbenägen med stark lokal förankring. Restaurang, handel, frisör exempel på branscher.
Utvecklaren, 18 procent: Högutbildad, högst andel kvinnor. Hög lönsamhet, benägen att anställa. Storstad och universitetsstad. Siktar på expansion.
Livsnjutaren, 15 procent: Högutbildad och äldre. Vill ej anställa och jobbar mindre än andra kategorier. Engagerad och nöjd med jobbet men värnar om fritiden.
Arvtagaren, 13 procent: Lägre utbildning, lokalt fokus. Otydliga gränser mellan arbete och fritid. Orolig för framtiden. Jordbruk och åkeri typiska branscher.
Gemensamt för småföretagare är många arbetstimmar. Nästan en fjärdedel, 23 procent, jobbar mer än 60 timmar i veckan, 72 procent över 40 timmar.

Högst på önskelistan för småföretagarna ligger att ändra på krångliga lagar och regler. Sedan vill man också ha sänkta arbetsgivaravgifter och en uppluckrad lag om anställningsskydd (las) för mindre företag.
- I småföretag måste ofta samma person göra allt, det går att göra enklare. Och ansvaret för sjuklönen i 14 dagar gör att man drar sig för att skaffa hjälp, säger Camilla Littorin.
UNT ställde tre frågor till May Len Eiengård, egenföretagare som drivit May Lens Fotvård i Uppsala sedan 1990. Av småföretagarkategorierna ligger hon närmast Livsnjutaren.
Om arbetstiden?
- Med bokföring och allt blir det betydligt mer än 40 timmar i veckan men inte så mycket som 60.
Om att anställa?
- Nej, det har aldrig varit aktuellt. Jag vill rå mig själv.
Om krångliga lagar och regler?
- Jag har hållit på så länge och vet hur det fungerar. För mig med enskild firma är det inget problem och skulle nog inte vara det med tio anställda heller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om