Bildelsstölderna blir allt vanligare

Under våren har flera personer, bland annat i Uppsala, häktats eller dömts för inblandning i bildelsstölder på flera håll i landet. Ett fenomen som blivit allt vanligare.

Bilratten är en av de vanligaste bildelarna som tjuvarna är ute efter för att sedan kunna sälja vidare.

Bilratten är en av de vanligaste bildelarna som tjuvarna är ute efter för att sedan kunna sälja vidare.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-07-09 19:53

– Det har kommit och gått i vågor de senaste tio åren, säger Lisa Sannervik, presstalesperson hos polisen i Uppsala.

Allt sedan bilarnas utrustning blivit dyrare har bildelsstölderna ökat och blivit allt vanligare. Senast i maj i år varnade polisen för bildelsstölder i Uppsala på bland annat sociala medier. Det efter att flera stölder inträffat i Luthagen, Sunnersta, Storvreta och Nåntuna. Vid de incidenterna stals navigationsutrustning, rattar och airbags. Tillsammans med xenonljus är det oftast de bildelarna som tjuvarna är ute efter. Sedan säljs delarna på andrahandsmarknader.

– Vi tror att mycket går utomlands för att monteras i krockskadade bilar, säger Lisa Sannervik.

Det senaste halvåret ska 18 personer ha häktats eller dömts för stölder av bildelar från privatpersoner och företag, på flera håll i landet. Det visar siffror som försäkringsbolaget IF tagit fram. Två av dem har gripits i Uppsala och enligt försäkringsbolaget ska alla 18 vara hemmahörande i Litauen.

Enligt polisen är det vanligt att organiserade ligor, som befinner sig i Sverige tillfälligt, som ligger bakom stölderna och att ligorna också kommer tillbaka. De stulna delarna göms ofta i nära anslutning till brottsplatsen för att hämtas upp av andra senare. Enligt Lisa Sannervik har det hänt att bildelar har stulits från en bil, som stått parkerad på uppfarten, alldeles intill sovrummet, där bilägaren legat och sovit.

– Tjuvarna vet hur de ska få ut utrustningen, säger Lisa Sannervik.

Sedan januari i år har 238 bildelsstölder anmälts i Uppsala kommun, enligt statistik från BRÅ. Det är 11 anmälningar färre än för samma period förra året. Men tittar man tillbaka till 2013 har antalet anmälningar fördubblats för samma period. Men det finns några knep som polisen tipsar om för att undvika bildelsstölder.

– Ett sätt är att använda sig av märk-DNA, säger Lisa Sannervik.

Det är ett syntetiskt framställt DNA som penslas på bildelarna. Märk-DNA är spårbart och kopplar samman föremålet med dess ägare. Dessutom gör det föremålet oattraktivt på hälerimarknaden och avskräcker tjuven.

Att vara uppmärksam på saker som sker i området där bilen står parkerad, är ett annat sätt att skydda sig.

– Gör man iakttagelser i området ska man kontakta polisen, säger Lisa Sannervik.

Bildelsstölder Så skyddar du dig

Parkera bilen i garaget om man har ett sådant.

Se till att ha bra belysning på garageuppfart etc.

Se till att ha ordentliga larm med högt ljud.

Märk bildelar med olika typer av märk-DNA, hör med ditt försäkringsbolag, biltillverkaren eller Stöldskyddsföreningen.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!