Bildäcksrester på plan ifrågasätts

Söndermalda bildäck är utspridda på två av Uppsalas konstgräsplaner. En ledamot i Hälso- och miljöskyddsnämnden ifrågasätter nu rimligheten i att spela fotboll bland de kemikaliefyllda däckresterna.

Stenhagens IP i Uppsala.

Stenhagens IP i Uppsala.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-01-05 09:03

– Barnen ser ju ut som kolgruvearbetare när de kommer. De är alldeles täckta av ett gråaktigt damm. Det kan ju bara inte vara bra, säger Laila Holmström.

Hon är miljöpartistisk ledamot i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden. När hennes son kom hem från fotbollsträningarna i Anders Diös- hallen med svarta fötter började hon fråga sig hur bra det är att springa runt i söndermalda bildäck.
– Jag väckte frågan i nämnden, jag tror att det finns en stor omedvetenhet om riskerna, säger Laila Holmström.

Gummigranulatet, små kulor av återanvända bildäck, används för som stötdämpare på konstgräsplanerna. Kemikalieinspektionen har avrått från användning av materialet på fotbollsplaner och lekplatser sedan 2006.
– Vi vet att återvunna bildäck innehåller flera farliga ämnen, därför måste man vara försiktig när man återvänder dem så att de inte når människa och miljö och ger hälsorisker, säger Christina Rudin Snöbom, utredare på Kemikalieinspektionen.
De ämnen som finns i bildäck kan enligt Kemikalieinspektionen vara cancerframkallande eller ge reproduktionsstörningar.
– Hur farliga de är kan ingen svara på, det beror på hur människor exponeras, säger Christina Rudin Snöbom.

Mer säkra är Kemikalieinspektionen på att ämnena påverkar miljön. De hänvisar till undersökningar som visar att skadliga ämnen kan flyttas till marken och kan nå vattendrag. Hur riskerna ser ut måste utredas lokalt, säger Christina Rudin Snöbom:
– Det är väldigt viktigt att kommunerna har koll på det här. Eftersom en del planer redan är anlagda är det viktigt att se om det får några effekter.

Gummigranulat från bildäck används på två av de fem planer som finns i Uppsala. Enligt Hannes Vidmark, avdelningschef på Miljökontoret på Uppsala kommun, har miljö- och hälsoeffekterna av användningen av materialet inte studerats.
– Vi har inte sett att det har varit något problem. Skulle det visa sig att det finns anledning att byta så får man göra det, säger han.

I de konstgräsplaner som anlagts i Uppsala efter 2006, då Kemikalieinspektionens rapport kom, används inte gummigranulat från bildäck. Men fortfarande fylls planerna i Stenhagen och Årsta på med materialet – trots att det går att byta ut. För Joakim Gabrielsson, leverantör på det företag som säljer gummigranulatet till Uppsala kommun, är orsaken till det solklar.
– Kommunerna har svårt att få ihop den ekonomiska ekvationen. Det kostar en miljon extra att få det miljövänliga alternativet, säger han.

Samtidigt ifrågasätter Joakim Gabrielsson om kommunerna bör välja det miljövänliga gummit av hänsyn till naturen:
– Bildäcken återvinns lokalt. De gröna kulorna tillverkas i Kina och körs med lastbil hit, är det bättre för miljön?

Återvunna däck innehåller polycykliska aromatiska kolväten (PAH), ftalater och vissa tungmetaller som bly. Ämnena kan vara cancerframkallande, påverka arvsmassan eller störa reproduktionen, men behöver inte innebära risk för människors hälsa. Hälsoriskerna att vistas på planerna är dåligt undersökta.

Undersökningar har visat att gummigranulat från återvunna däck i konstgräsplaner kan leda till lokal miljöpåverkan. Zink och fenoler kan läcka ut från gummigranulaten och nå vattendrag.

Kemikalieinspektionen avråder från användning av däck i konstgräsplaner. Enligt inspektionen behöver redan anlagda planer inte bytas ut, men bör fyllas på med mindre farliga ämnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!