Big bang-mysterium löst i Uppsala

En grupp astrofysiker från Uppsala, Århus, Montpellier och Moskva har löst ett mysterium som hotat den gängse teorin för universums uppkomst. De har kunnat förklara vart allt saknat litium tagit vägen.

Uppsala2006-08-22 00:00
Den så kallade Big Bang-teorin förutspår med häpnadsväckande noggrannhet hur mycket av grundämnena väte, helium och litium det bör ha funnits i Universum några minuter efter bildandet för många miljarder år sedan. Men gamla stjänor innehåller bara hälften så mycket av grundämnet litium som de borde göra.
— En teoretisk förklaring har funnits i minst 20 år, men ingen har kunnat bekräfta idén i verkligheten förrän nu, säger Andreas Korn, forskarassistent på Uppsala universitet och huvudförfattare till redovisningen i tidskriften Nature.

Jätteteleskop till hjälp
Gruppen studerade 18 stjärnor i NGC 6397, som är en halv miljon år gammal stjärnhop i Vintergatan. Studien blev en utmaning även för det jättelika VLT-teleskopet i Chiles bergstrakter — med en spegeldiameter på hela åtta meter!
Efter många exponeringar kunde gruppen visa att en stor del av allt litium försvinner in i stjärnornas inre, utom räckhåll för astronomernas instrument. I slutet av stjärnans liv förs visserligen grundämnena upp till ytan igen. Men litium är ganska ömtåligt och överlever inte den här resan, utan förstörs av hettan (över 2 miljoner grader!) i stjärnans inre. Det är förklaringen till att de uppmätta litiumhalten i jättestjärnor bara är hälften så hög som den borde vara.
— Det är en spännande upptäckt som får vittgående konsekvenser, säger Andreas Korn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om