Bidrag avgörande för skådespelardrömmar

Ena föreningen tränar närmare 1 500 flickor till att bli toppatleter. Den andra låter 250 barn och ungdomar leva ut sina skådespelardrömmar. Gemensamt för de båda är att de är beroende av föreningsbidraget.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2011-09-06 18:05

Ljudet av studsande fötter fyller C-hallen på Fyrishov när ett tiotal 13-åriga tjejer övar våghalsiga volter. Det är Uppsalaflickornas ungdomstrupp som dragit i gång sin träning för fullt igen efter sommaren. Tre grenar drillas fyra gånger i veckan med hjälp av redskap som till största delen finansieras av föreningsbidraget.
– De mattor och trampetter vi använder kostar hundratusentals kronor. Och det är jätteviktigt att vi har bra utrustning därför att annars kan tjejerna skada sig, säger tränaren Linn Tunudd samtidigt som hon ger en av flickorna en uppmuntrande klapp på axeln.

Ungdomstruppen är en så kallad elitgrupp som tränar året runt med undantag för ett uppehåll i juli. Målet är att tjejerna i framtiden ska delta vid SM. Och på vägen dit får de möjlighet att en gång per termin tävla vid andra sorters evenemang. Även vid dessa spelar föreningsbidraget stor roll.
– Utan bidraget så skulle det bli mycket dyrare att åka i väg på tävling och då skulle inte alla tjejer kanske ha råd att följa med, säger Linn Tunudd.

En av dem som har varit med och tävlat tidigare och som ser fram emot att få göra det igen är Hanna Sjöstedt Eriksson.
– Det är ju det man tränar för hela året, och att åka i väg med truppen gör att man blir bättre kompisar, säger hon och gör sig redo att rusa mot trampetten.

Samtidigt några kilometer bort tar 12-åriga Erik Karlsson första steget mot sitt mål att bli den näste Brad Pitt. Det är Gottsunda dans & teater som övar inför ett av höstens nya projekt – en uppsättning av boken Flugornas herre.
–  Förut så har jag gjort filmer med mina kompisar, regisserat och klippt och så. Men jag har aldrig gått på teater tidigare så det känns jättekul att vara med, säger han.

Den som ska hjälpa Erik Karlsson att komma in i sin karaktär är Nanna Castillo. Hon är en av tre pedagoger vid Gottsunda dans & teater.
– Vi hade gärna haft fler pedagoger. Men utan föreningsbidraget skulle vi inte ens ha haft råd att vara tre stycken, och då går ändå inte alla på heltid nu. Därför är vi jättetacksamma för varje liten slant vi får, säger hon.

Nanna Castillo säger att Gottsunda dans & teater kommer att fortsätta ansöka om föreningsbidrag en lång tid framöver. Och att hon hoppas att fler föreningar gör samma sak för att hålla liv i olika typer av barn- och ungdomsverksamhet.
– Vuxna behöver se vad barn och ungdomar är kapabla till, i en mer positiv bemärkelse, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om