Även om de flesta klassrum står öde just nu så händer det mycket inom skolvärlden. Den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli innebär en rad förändringar, bland annat att alla skolor måste ha ett skolbibliotek som ska innehålla både fack- och skönlitteratur, olika typer av medier och som ska ligga i skolans egna lokaler eller i anslutning till dessa.
– Jag tycker att det är en otydlig definition. Anslutning kan ju i princip betyda vad som helst. Det är därför vi avvaktar tills vidare med att göra något för att se vad som matchar Skolinspektionens krav bäst, säger Olof Oskarsson rektor vid IT-gymnasiet.
IT-gymnasiet är i dag den gymnasiefriskola som har flest elever i Uppsala. Att man inte valt att bygga upp ett skolbibliotek tidigare beror enligt Olof Oskarsson på flera anledningar.
– Vi ingår i en koncern där man diskuterar många alternativ, bland annat olika digitala lösningar men hittills har vi inte kommit fram till något. I dag går vi till stadsbiblioteket vilket jag tycker har fungerat jättebra.
Även Uppsalas praktiska gymnasium har än så länge använt sig av stadsbiblioteket. Och inte heller den skolan har i dagsläget några planer på att ändra sitt upplägg.
— Det ska bli intressant att se vad lagstiftarna menar först. Vi har inte ett skolbibliotek i den bemärkelsen att vi har en bibliotekarie och en massa böcker samlade men jag tycker att det borde räcka som vi har det i nuläget, säger rektor Camilla Sandenskog.
Men friskolornas val att invänta Skolinspektionens dom är ingenting som uppskattas av Ulrik Wärnsberg (S), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
- Det är ju som att ligga och vänta på polisen och tänka att så länge ingen upptäcker oss så gör det ingenting att vi begår ett brott, säger han.
Mohammad Hassan, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden är något mer positiv.
– Jag tror att skolorna kommer att ta till sig till de nya kraven, vi måste bara ge dem tid att anpassa sig, säger han.