Biblioteken ska satsa på källkritik

I den nya biblioteksplanen vill man få barn och unga att läsa mer, samt att biblioteken ska bli mer tillgängliga för alla.

Caroline Hoffstedt, ordförande i utbildningsnämnden (S)

Caroline Hoffstedt, ordförande i utbildningsnämnden (S)

Foto: Niklas skeri

Uppsala2018-02-25 07:00

En ny biblioteksplan för 2018-2020 har tagits fram från kommunen. I den finns flera uppdateringar sedan den förra planen som kom 2013. Bland annat vill man satsa ännu mer på läsfrämjandet för barn och unga.

– Kommunen har en skyldighet att uppdatera och ha en tydlig plan för stadens bibliotek, säger Caroline Hoffstedt som är ordförande i utbildningsnämnden.

Några av uppdateringarna som ordföranden betonar är att biblioteksverksamheten innefattar både folk- och skolbiblioteken. Planen gäller för båda dessa verksamheter och hur de ska arbeta. En satsning som finns med i planen är att man vill nå ut till fler människor i samhället.

– Uppsala kommun har en stark utbildningstradition och staden bara växer. Därför vill vi bygga ut biblioteksverksamheten, nå ut till nya stadsdelar och områden och på så sätt öka tillgängligheten.

En stor del av planen är arbetet med läsfrämjandet och att inspirera till läsning, framför allt att få barn och unga att läsa mer.

– Barn och unga är en viktig målgrupp. Vi vill arbeta ännu starkare inom den gruppen med läsfrämjande aktiviteter. Det är viktigt och det bidrar till barnens kunskapsutveckling samt att de utvecklas som individer, säger Caroline Hoffstedt.

Konkreta åtgärder och ekonomiska satsningar görs inom de olika nämnderna för att främja planen. För att öka läsningen satsar utbildningsnämnden på att öka tillgängligheten av litteratur till elever i skolor på landsbygden. Kulturnämnden satsar på barnboksläsning genom att anställa en pedagog som ska möta barn ute på olika förskolor.

En av de största faktorerna som påverkar biblioteksverksamheten är digitaliseringen. Digitaliseringen kan via biblioteken göra så att information blir mer tillgänglig samt bidra med en öppenhet och att olika perspektiv får synas. I planen framkommer dock att man måste arbeta mer kritiskt än vad som gjorts tidigare när det gäller källor och information.

– En ny del är att vi betonar vikten av att främja kunnandet kring källkritik. Det är viktigt i och med den utveckling som vi ser, med fake news bland annat. Alla medborgare ska kritiskt kunna granska fakta och här har biblioteken en viktig roll som ett folkbildande stöd.

Att bidra till ett demokratiskt samhälle är något som biblioteken är en del av enligt Caroline Hoffstedt.

– Vi vill att det ska vara en mötesplats för olika samhällsaktioner. Genom att bjuda in författare som kommer och pratar och olika föreläsare bidrar det till ett demokratiskt samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!