”På den vänstra kullen i Sigtuna ligger de tio elevhemmen som tillhör internatet /…/ Det första Victoria Bergman kommer att få lära sig är att allt som händer här, stannar här och den ordningen är hon sedan tidigare bekant med.” Så skriver Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist, i sin gemensamma roman Kråkflickan, som släpptes förra veckan. Men förutom att huvudpersonen studerat på SSHL, har inte romanen någon särskilt Sigtunakoppling.
Ena författaren däremot, Jerker Eriksson, är ett bekant ansikte för bokälskare ´i Sigtuna kommun. Han har arbetat både på Valsta och Märsta bibliotek. Just nu är han platsansvarig på biblioteket i Sigtuna. Att skriva en deckare var inget självklart val för Jerker Eriksson, men boken är inte heller en typisk deckare à la Henning Mankell eller Camilla Läckberg.
– Det finns inga biljakter och inte så mycket polisarbete. Det handlar mer om personerna, säger Jerker Eriksson.
I texten finns karaktärer som kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg, psykoterapeuten Sofia Zetterlund, en barnsoldat, och en kvinna med oläkta sår.
Texten växte fram efter att författarna gått igenom varsin svår period i livet. Jerkes Erikssons samboförhållande och Håkan Axlander Sundquists äktenskap hade havererat och båda två hade upplevt en personlig kris.
Det började med att Håkan skickade en 40-sidig text till Jerker. Han tog i sin tur ledigt från jobbet och låste in sig i sin sommarstuga där han för hand skrev ett svar på ytterligare 40 ark.
– Men det var värdelös text, inget som gick att publicera, säger Jerker Eriksson.
De två författarna hade sedan tidigare en gemensam nämnare i sin kärlek till musiken. Tillsammans har de turnerat i Ukraina, Ryssland, Vitryssland och Polen med elektropunkbandet i love you baby! Och även nu, trots det första resultatet, fann de något som förde dem samman. Alla historier som växte fram var svarta och drastiska, det kom att handla om svek och vad sveket kan göra med människor. Barnet fick en central roll i historien.
Jerker Eriksson berättar att hans egen lyckliga barndom inte hindrat honom från att skriva om andras smärta.
– Det handlar om att plocka fram empatin i sig. Vi har pratat med folk och träffat poliser som mött människor i de här situationerna. Vi känner också folk som upplevt trauman, säger han.
Efter fyra månader hade de skrivit över 300 sidor. Och det visade sig vara fler än herrarna själva som skulle gilla slutresultatet. Efter att ha skickat boken till ett par förlag fick de svar från Sigge Sigfridsson på Ordupplaget, som lanserade Liza Marklund. Först berättade han att han inte var intresserad av att publicera något. Sen hörde han av sig igen. Han gillade texterna så mycket att han ville ge ut en trilogi. Och så blir det. Andra delen, Hungerselden, kommer ut våren 2011.