Videon är inte längre tillgänglig
Nästan sju månader har gått sedan biblioteket i Sävja eldhärjades. Innan dess hade stadsdelen under lång tid varit drabbad av oroligheter och vandalisering, bland annat i form av bilbränder.
Biblioteksbranden fick många Sävjabor att vilja agera och göra något åt situationen. Bland unga var frustrationen stor och bara några dagar efter branden startades det lokala nätverket Operation Sävja med syfte att förändra stadsdelen. Men enligt nätverkets ordförande, Wiaam Wahab, finns frustrationen bland ungdomarna kvar.
– Det skedde en mental förändring efter branden och många ville vara med och förändra Sävja till det positiva. Men konkret har det inte hänt så mycket, säger Wiaam Wahab.
Han tycker att det saknas en kommunikation mellan ungdomarna och företrädare för Uppsala kommun.
– De vill säkert lika mycket men det leder inte till någonting. Sävja ligger bara 15 minuter från centrala Uppsala men ändå så är det ett långt avstånd och det känns som att det avståndet växer, säger Wiaam Wahab.
Kommunalrådet och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Cecilia Forss (M), förstår frustrationen.
– Många ungdomar tror nog att det går att skapa nya saker snabbt men den kommunala processen tar tid. Vi kan inte uppfylla allas önskemål men Sävja är ett av de områden vi har prioriterat, säger hon.
Företrädare för biblioteket har försökt se branden som en möjlighet till att skapa något nytt. Bibliotekets böcker totalförstördes i branden men hyllorna har nu fyllts med nya böcker och i dag invigs det nya biblioteket i nyrenoverade lokaler en bit bort från de gamla.
– Vi har tänkt till och försökt att skapa något nytt nu när vi ändå fick chansen, säger bibliotekets platsansvarige Nino Dawod.
I lokalerna finns bland annat datorer, studierum och ett tidningsrum. Dessutom har man skapat ett aktivitetsrum, ett stort rum för exempelvis föreningsmöten, teaterföreställningar och författarbesök.
– Vi ville ha en ny yta där vi kan skapa ett kulturgytter och erbjuda mer kultur än bara utlåning. Jag tror att det är jätteviktigt i en stadsdel som Sävja att erbjuda mycket kultur och skapa en kulturell mötesplats. Det finns ingen naturlig mötesplats i Sävja och det behövs. Helst skulle vi vilja vara en del av ett kulturcentrum, säger Nino Dawod.
I flera års tid har ett kulturcentrum i Sävja planerats, men projektet har försenats och skjutits upp flera gånger. I maj tog barn- och ungdomsnämnden över hela ansvaret för planeringen av kulturcentret och enligt nämndens ordförande Cecilia Forss börjar det nu närma sig byggstart.
– Vi har skrivit avtal med vårt skolfastighetsbolag om att centret ska stå färdigt i oktober 2014. Som jag har förstått det håller upphandlingen precis på att avslutas, säger hon.
Sedan branden i mars har även skolorna i Sävja har genomgått en förändring. De tidigare två skolorna har slagits samman och bildat Nya Stordammen-Sävjaskolan. Skolans lokaler har fräschats upp och från skolledningens sida ser man det hela som en nytändning.
– Skolan är en viktig stabilisator i området och jag tycker att vi nu ser att det händer mycket positivt i hela Sävja och i områdena omkring, säger skolans rektor Gabriella Ekström Filipsson.
Skolorna har tidigare varit utsatta för bland annat krossade glasrutor och klotter, men enligt Gabriella Ekström Filipsson så har den typen av vandalisering näst intill försvunnit.
Nätverket Operation Sävja har legat lågt den senaste tiden men har nu nya initiativ och projekt på gång.
– Det som är tråkigt är att det alltid måste hända något dåligt för att det ska hända något bra. Mentaliteten har förändrats, men det måste ske fler konkreta saker i Sävja. Ett kulturcentrum kommer betyda extremt mycket, säger Wiaam Wahab.