På kvällen den 6 september i fjol avled den 58-åriga kvinnan av ett pistolskott som sköts genom ett fönster på glänt. Kvinnan träffades i bröstet och avled i bostaden.
Kvinnan var mamma till Ismail Abdo som brutit sig ur Foxtrot-nätverket och ligger i våldsam konflikt med ledaren Rawa Majid. Båda är från Uppsala men gömmer sig utomlands. Enligt polisen innebar mordet på mamman att en gräns passerades inom den gängkriminella världen:
– Dådet blev starten för en väldig eskalering av det grova våldet inom gängkonflikten, säger Uppsalapolisens utredningschef Andreas Pallinder som deltog vid en pressträff när åtalet väcktes på torsdagen.
Under drygt en månad efter mordet mördades enligt polisen 13 personer inom ramen för konflikten. Förutom Abdos mor avled ytterligare två personer i Uppsala under perioden. Ingen av dem var förövarnas egentliga måltavlor.
Nu åtalas en 15-årig pojke och en 20-årig man för att ha utfört mordet på mamman. Enligt kammaråklagare Erik Grönvall åkte de tillsammans på en elscooter till villan, beväpnade med pistoler.
20-åringen misstänks ha avlossat skottet, men 15-åringen anses så delaktig att även han åtalas för mord. Om domstolen efter rättegången inte anser att han ska fällas för mord har åklagaren garderat genom att i andra hand åtala honom för medhjälp till mord.
Enligt åklagaren finns ingen tvekan om att mordet var en direkt följd av gängkriget mellan de två kriminella falangerna:
– Det finns inget annat motiv till att döda kvinnan än att hon är mamma till en gängkriminell ledargestalt, säger Erik Grönvall.
Fyra dagar före mordet kom ett anonymt tips till polisen. Enligt tipsaren skulle den nu åtalade 20-åringen befinna sig i Uppsala med uppdrag att utföra en skjutning mot betalning. Polisen försökte lokalisera mannen, men hittade honom inte:
– Vi visste inte vem som var måltavlan eller när det skulle ske. Min bedömning är att vi gjorde allt vi kunde, säger Andreas Pallinder.
Tipset gjorde ändå att 20-åringens namn blev högintressant för polisen när mordet skett. En genomsökning av hotell och vandrarhem i Uppsala gav träff redan dagen efter skottet. I ett hotellrum hittades 20-åringen och 15-åringen. Båda greps och sitter sedan dess häktade. I rummet fanns också två pistoler varav den ena, enligt utredarna, är mordvapnet från villan:
– Vi har kunnat knyta det till brottsplatsen. På vapnet finns dna från 20-åringen, säger Erik Grönvall.
Bland bevisen finns också tändsatspartiklar på mannens kläder och chattmeddelanden där mordet enligt åklagaren planeras.
15-åringen har enligt åklagaren själv erbjudit sig att utföra våldsbrott och på så sätt rekryterats till skjutningen i Uppsala:
– Min uppfattning är att han sökt uppdrag för att utföra skjutningar eller mord, säger åklagaren.
Utredarna har inte kunnat ringa in den eller dem som låg bakom uppdraget att mörda mamman. Det finns chattmeddelanden där uppdraget diskuteras:
– Vi har chattkonton som vi ser beställer mordet men vi har inte kunnat knyta dessa konton till någon specifik person, säger Erik Grönvall.
Männen har enligt åklagaren haft kontakt med två ledargestalter inom Foxtrot-nätverket men om det gällde beställning av mordet i Uppsala vet utredarna inte. Båda ledarna uppges senare ha skjutits till döds utomlands.
Av åtalet framgår att en 29-årig man, som nu åtalas misstänkt för medhjälp till mordet på mamman, tidigare avtjänat fängelsestraff när Rawa Majid satt på samma anstalt. Därmed har han, enligt åklagaren, varit medveten om den pågående gängkonflikten.
Åklagaren pekar i sin stämningsansökan särskilt på att mordet ingår i den våldsamma gängkonflikten. Det är enligt åtalet en försvårande omständighet.
Utredarna menar att mordet i Uppsala följer ett mönster från flera andra våldsbrott i gängkriget, där unga personer utan koppling till konflikten eller platsen utför rena beställningsdåd.
Namnen på samtliga misstänkta har under utredningen varit sekretessbelagda men blir nu offentliga, när åtalet lämnats in. Polisen befarar hämndaktioner mot personer i de åtalades omgivning. Skyddsåtgärder har satts in men enligt utredningschef Andreas Pallinder är det omöjligt att garantera säkerheten för alla tänkbara måltavlor:
– Det handlar om människor över hela landet. Arbetet är oerhört resurskrävande och vi kan inte bevaka alla anhöriga, säger han.