Bevakare på studenternas sida

Studiebevakarna står på studenternas sida i konflikter. Men mycket av deras arbete sker i det tysta.- Vi brukar jämföra oss med fackliga ombudsmän. Fast vi syns alldeles för lite, säger studiebevakaren David Larsson.

Studiebevakare
David Larsson och Gustav Sundqvist ( glasögon )

Studiebevakare David Larsson och Gustav Sundqvist ( glasögon )

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-03-09 12:03
I närheten av cafeterian på Ekonomikum ligger studiebevakarnas kontor. Där sitter samhällsvetenskapliga fakultetens studiebevakare David Larsson och Gustav Sundqvist.
Deras arbete består av flera delar.

Först och främst hjälper de studenter med konkreta problem. Ett klassiskt sådant är när studenternas tentor inte rättas i tid. De är även samordnare för sådant som rör studentinflytande och är själva studentrepresentanter.
- Det senare är kanske den mindre sexiga biten men det är också väldigt viktigt. Men framför allt så hjälper vi studenterna med olika fall, säger David Larsson.

Det flest studenter klagar på är resultat, betyg och tentor och inte så mycket på den dagliga undervisningen. Studiebevakarna utreder de olika fallen och undersöker om någon brutit mot förordningen om studenternas arbetsmiljö. De för en dialog med universitetets representanter och försöker få dem att ta hänsyn till studenternas åsikter.
- Även om det inte alltid får några konsekvenser så är det viktigt att vi finns och tar tag i klagomålen, säger Gustav Sundqvist.

David Larsson håller med och påpekar att det är bra att det finns en motvikt till universitetens personal så att lärarna känner att det finns någon som håller koll på studenternas rättigheter. Men de båda studiebevakarna önskar att de syntes mer och att fler studenter kände till dem.
- Vi är studenter på heltid och har inte tid att sitta här varje dag. Men vi försöker att ha dörren öppen när vi är på kontoret och de allra flesta mailar oss när de vill ha kontakt, säger Gustav Sundqvist.

Men till hösten när kårobligatoriet försvinner så kanske det kommer bli ändring på det. Kåren kommer då att strukturera om sin verksamhet.
- Att kårobligatoriet försvinner är i sig inte positivt men det kanske kommer att föra vissa bra saker med sig i alla fall. Antagligen kommer studiebevakarna att jobba heltid då, säger David Larsson.
Fakta: om Studiebevakare
Varje fakultet har sina egna studiebevakare.
De är knutna till och anställda av kåren.
Hur mycket de jobbar beror på vilken fakultet de ansvarar för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om