Betygshets på juristutbildningen

Långa studietider och betygshets präglar de traditionella juristutbildningarna. Det menar Högskoleverkets bedömare, som vill införa en ny yrkesexamen med inriktning mot affärsjuridik.

Christine Hunter och Susanne Sjölander tror inte att en ny juridisk yrkesexamen skulle lösa problemet med betygshets på de traditionella juristutbildningarna.

Christine Hunter och Susanne Sjölander tror inte att en ny juridisk yrkesexamen skulle lösa problemet med betygshets på de traditionella juristutbildningarna.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-04-12 09:12
Av de studenter som antogs till landets juris kandidatutbildningar hösten 2000 var mindre än hälften färdiga inom utsatt tid. Juristutbildningen i Uppsala ligger något bättre till än genomsnittet med 58 procent som tagit examen efter tolv terminer. Studierektor Hans Eklund säger att det går att göra mer för att öka genomströmningen men att man redan gjort framsteg. Bland annat har fler betygsgrundande moment lagts in.
- Det ?tvingar? på ett positivt sätt studenterna att vara aktiva under terminerna och gör att fler klarar tentorna.

Betygshets är enligt Högskoleverket en orsak till de långa studietiderna. De traditionella juristutbildningarna är inriktade mot domstolsväsendet, samtidigt som långt ifrån alla med en juris kandidatexamen får arbete där. Studenterna tävlar om de attraktiva platserna som tingsnotarier och prioriterar då höga betyg framför att bli klara fort. Därför vill Högskoleverkets bedömare införa en ny affärsjuridisk yrkesexamen.
Hans Eklund håller med om att tingsantagningen skapar betygshets men tror att det är svårt att göra några förändringar. Den nuvarande fyragradiga betygsskalan kommer att vara kvar i Uppsala. Tanken på en ny juridisk yrkesexamen avfärdar han helt.
- Det finns inget behov. Arbetsgivarna kan inte hålla reda på en ny examen.

Christine Hunter och Susanne Sjölander läser sin sjätte termin på Juristprogrammet i Uppsala. De tycker att det finns en betygshets inom juristutbildningen.
- Man blir stressad av sina kurskamrater, säger Christine Hunter.
Men en ny juridisk yrkesexamen skulle inte lösa problemet, tror de.
- Arbetsgivarna vill ha oss med en traditionell examen för att vi har lärt oss en speciell metod för att tillägna oss kunskap, säger Susanne Sjölander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!