Ballongerna sliter sig, regnet smattrar och vinden hotar att ta med sig partytältet som står uppställt på lekplatsen vid Ronald McDonald hus. Lagom till att invigningen av de nya rummen börjar spricker det upp tillfälligt och gästerna vågar sig ut ifrån tältet.
Ronald McDonald hus, där familjer kan bo medan barnet vårdas på Akademiska sjukhuset, invigdes för två år sedan. Beläggningen för de 14 rummen har under den tiden legat på 95 % och verksamhetschefen Lotta Sterning berättar att de fått säga nej till familjer.
– Vi har fått neka över 130 familjer eftersom de saknats plats, därför känns det fantastiskt att vi nu öppnar vår tredje våning.
Redan när huset byggdes planerades det för en tredje våning och nu invigs alltså de fem nya rummen. Totalt finns 19 familjerum i huset och varje rum har plats för upp till fem personer. Biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset Björn Ragnarsson,säger att de nya rummen är efterlängtade.
– Vi har många barn som kommer till oss från olika delar av landet och forskning visar att läkningsprocessen gynas av att barnen kan bo och umgås med sina familjer under behandlingen. Dessutom går fler behandlingar idag går att utföra dagtid, vilket innebär att patienterna inte behöver stanna på sjukhsuet under natten.
– Jag representerar inte Ronald McDonald hus, jag representerar en svårt sjuk kille, säger Ulf Rüdén när han klivet upp på scenen.
– Det är alltså jag, utbrister sjuårige Alvin som står bland publiken en bit bort.
Sen Alvin fick beskedet att han hade en hjärntumör har familjen, som till vardags hör hemma i Eskilstuna, bott i två omgångar på Ronald McDonald hus.
– Det betyder otroligt mycket för oss att vi kan bo här, det blir en plats där vi kan ladda batterierna, prata om det som hänt och planera strategier för framtiden.
Efterfrågan på rum kommer även att öka ytterligare när den nya Skandionkliniken öppnar den 31 augusti. Där ska en ny form av cancerbehandling utföras och patienter kommer att komma från hela landet. Olle Mattsson är förbundsdirektör och han säger att verksamheten startar i slutet av sommaren men att fullkapacitet kommer att vara uppnådd först 2018.
– Då kommer vi att ha ungefär 1000 patienter om året, av dem är cirka 100 barn.
De senaste månaderna har varit tuffa för familjen Rüdén. Efter tumören har Alvin, som ska börja första klass i höst, fått börja om från början och bland annat lärt sig att gå igen. Pappa Ulf Rydén berättar att huset har betytt otroligt mycket.
– Det är inte som hemma, men nästan.